Nu är det bara några dagar kvar tills det är dags för valen till regionfullmäktige på Gotland och till Sveriges riksdag. Vi valde till det här numret att ställa tre frågor till våra lokalpolitiker som finns på ön. De som svarat på våra frågor kandiderar såväl som till regionfullmäktige som till riksdagen. Här nedan återfinns frågorna som vi valde att ställa till våra politiker.
- Hur ska vi få ett hållbart jordbruk – både ekonomiskt och miljömässigt?
- Vad vill ditt parti göra för gotländskt lantbruk?
- Hur ska vi bli mer självförsörjande i Sverige och på ön?
Frans Brozén, ekobonde och förstanamn för Liberalerna på Gotland.
- – Först och främst måste vi driva det i EU, det ska riktas åtgärder så att det gynnar hållbart jordbruk. Huvudsaken är att konsumenter efterfrågar produkterna, det är huvudlöst att jag som producent gör något som ingen vill ha.
- – En grej är att stötta kommuner med att utforma upphandlingar för att kunna handla mer lokalt. Vi har lagt en motion i fullmäktige på att man ska vända reningsverket i Visby som ska kunna användas till att vattna åkrar med.
- – Vi är i stor utsträckning rätt självförsörjande på ön, men vi kan vara mer säsongsanpassade. Vi kanske inte behöver ha tomater i januari om det inte produceras här. Samtidigt måste lokala producenter kunna få mer betalt.
Katarina Krusell, Miljöpartiet på Gotland.
- – Vi vill bland annat bidra till mer ekologiskt jordbruk, naturbetesmark, minskat näringsläckage och lagom stora djurbesättningar så att de får vara ute mer. Sedan vill vi se omställningsstöd och utökad egen energiproduktion.
- – Regionen ska ställa krav som gör att vi kan upphandla gotländsk mat, utveckla livsmedelsförädlingen, skydda jordbruksmark från bebyggelse och skydda grundvattnet för att inte drabbas av torka eller inträngande saltvatten.
- – Lantbruket ska inte utkonkurreras av billig import, vi vill stödja konsumenter genom halverad matmoms och utökat beredskapslager. Ön måste ha slakteri, mejeri och kvarn. Gärna ett lokalt bageri som kan förse offentliga kök.
Peter Barnard, ordförande för Vänsterpartiet på Gotland.
- – Man ska öka den statliga ersättningen för att producera ekologiskt och klimatsmart livsmedel. Vi föreslår även ett ökat stöd för att minska beroendet av fossila drivmedel och öka produktionen av lokala slakterier.
- – Vi vill att regionen ska köpa mer mat från gotländska odlare och lantbrukare. Vi tycker även det är intressant med fiskodling på land. Vi tror att staten måste hjälpa till med finansiering
- – Vi måste försöka ställa om köttproduktion till mer bönodling och det går åt mycket jordbruksmark till att föda upp djur. Vi måste skapa en egen nationell jordbrukspolitik och att inte så mycket pengar ska gå till EU och stora företag.
Sara Lidqvist, förstanamn för Kristdemokraterna på Gotland.
- – Vi måste inse att svenska lantbrukare inte är miljöbovar, minska regelkrånglet och synka med övriga EU, för ökad konkurrenskraft. Det finns vilja att ställa om till fossilfritt, man det måste ske på ett sätt som inte dödar det svenska lantbruket.
- – För både svenskt och gotländskt lantbruk måste vi göra mycket. En sak är att stötta kommuner och regioner med att utforma upphandlingsunderlag för att handla mer lokala produkter.
- – Vi måste ha ett mål för självförsörjningsgrad på minst 75 procent. Myndigheter måste testa sina förslag gentemot livsmedelsstrategin, så att de inte motarbetar den och försvåra för våra bönder.
Ingemar Lundqvist, Moderaterna på Gotland.
- – Sverige har ett av världens miljövänliga jordbruk och det ska vi vara rädda om. Moderaterna vill för att behålla och öka livsmedelssektorn sänka regelbördan och administrativa arbetet, och sänka kostnaderna.
- – Hålla ner kostnaderna för kontroller och tillstånd. All offentlig upphandling måste följa de krav som gäller för svensk produktion vid inköp av livsmedel. Även tydligare krav på att köpa in livsmedel som uppfyller de svenska kraven.
- – Det är viktigt att kommunikationerna till och från fastlandet är goda och till rimliga kostnader. För att öka självförsörjande graden i Sverige behövs en liknande regelbörda och kostnadsbild som i EU och andra handelspartners.
Lars Thomsson, riksdagsledamot för Centerpartiet på Gotland.
- – Det krävs både regelförenklingar och skattesänkningar för att stärka jordbrukets konkurrenskraft. Vi driver på för ett kraftfullt jordbruksavdrag och en biodrivmedelspremie för att göra jordbruket både lönsamt och hållbart.
- – Stärk den lokala förädlingen. Mer närproducerade livsmedel i offentliga kök. Värna äganderätten och gynna produktionen, frihet under ansvar. Lösa fraktfrågan så vi får likvärdiga transportkostnader. Satsa på Gotland Grönt Centrum.
- – Sätt mål för självförsörjningsgraden, saknas nu. Stärk konkurrenskraften genom sänkta skatter och minskat regelkrångel, utan lönsamhet - inget jordbruk. Se jordbruket som en viktig del av totalförsvaret och klimatomställningen.
Hanna Westerén, riksdagsledamot för Socialdemokraterna på Gotland:
- – Vi arbetar långsiktigt för att stärka lönsamheten inom svenskt jordbruk i linje med den svenska livsmedelsstrategin och den gemensamma jordbrukspolitiken. Fler gröna jobb och höjda ambitioner inom miljö- och klimatområdet.
- – Vi vill fortsätta värna om ett starkt jordbruk. En ökad livsmedelsproduktion kommer bidra till hållbar utveckling. Därför tog den socialdemokratiska regeringen initiativ till ett krispaket till jordbruket och ett stöd till yrkesfisket.
- – Vi välkomnar de 60 miljarder kronor som regeringen riktar mot framtidens svenska jordbruk och för stärkt försörjningsförmåga. Gotländskt jordbruk ska därtill stöttas med stärkta kommunikationer och offensiv offentlig upphandling.
Lars Engelbrektsson, ledamot i regionfullmäktige och regionstyrelsen för Sverigedemokraterna på Gotland:
- – Ge producenter bra betalt, sänk skatter på drivmedel samt höj den nationella finansieringen inom stödsystemet. Ersätta djurhållare som håller en högre standard för djurhållning än EU-kraven, samt ge stöd för skötsel av känslig natur.
- – Förutom de nationella åtgärderna, att regionen i möjligaste mån lägger sina upphandlingar lokalt är ett förslag som är värt att utreda.
- – Att politiken ser till att ge dem som producerar bra förutsättningar. Två förslag för underlättande är sänkt skatt på drivmedel och sänkt reduktionsplikt.