Det kan bli dyrt att glömma sköterskan
Från årsskiftet ska det kosta 100 kronor om man uteblir från en bokad tid hos distriktssköterskan eller undersköterskan, föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden.
Varje ny inkomst är välkommen.
Enligt den senaste prognosen ökar underskottet i sjukvården, och för 2004 ser det ut att bli 17,9 miljoner kronor.
Innan en uteblivandeavgift kan införas krävs ett beslut i kommunfullmäktige. Enligt förslaget ska full avgift även gälla barn och ungdomar. Frikort gäller inte och avgiften ska inte ingå i högkostnadsskyddet. Som jämförelse kan nämnas, att uteblivandeavgiften vid Folktandvården är 352 kronor för vuxna och 75 kronor för barn och ungdomar.
I slutet av juli lämnade Harriet Westerlund in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige. Hon vill att kommunen gör det möjligt för svårt sjuka patienter att vårdas i hemmet den sista tiden.
För att göra det möjligt behövs ett mobilt sjukvårdsteam som kan ge avancerad vård i hemmet. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Åke Svensson (s) är positiv till förslaget:
Det här är något vi inte är bra på i dagsläget, säger han.
Men Åke Svensson påpekar samtidigt, att en satsning på palliativ vård i hemmen kräver extra resurser, både vad gäller pengar och kompetens. Och hälso- och sjukvårdsnämnden vill ha full kostnadstäckning för en sådan satsning.
<span class=MR>Dyr utomlänsvård</span>
För ett år sedan ruskade en jättefaktura från Huddinge sjukhus om sjukvårdsförvaltningen. Utomlänsvården sprängde alla budgetramar, och ett arbete för att minska kostnaderna sattes igång.
Bland annat har möjligheten att fritt välja vård på fastlandet begränsats.
Nu visar statistiken, att antalet remisser till vård på fastlandet minskat rejält i år. Under hela 2003, utom december, utfärdades över hundra remisser per månad.
I år har antalet remisser bara varit mer än hundra under två månader. Ändå håller sig inte utomlänsvården inom budgetramarna. Kostnaden i år förväntas bli 116 miljoner kronor. Det finns 105 miljoner kronor i budgeten. Resultatet för 2004 lär ändå bli bättre än i fjol, då utomlänsvården kostade 125 miljoner kronor.
<span class=MR>Prioriteringsmodell på gång</span>
På fastlandet har nya prioriteringsordningar inom sjukvården väckt stor debatt. Även på Gotland lär det bli diskussion, när hälso- och sjukvårdsförvaltningen är klar med Gotlands prioriteringsmodell. I arbetet har man tittat på hur landsting på fastlandet prioriterar, men för Gotlands del är det även relevant att se hur sjukhusen på Bornholm och Åland prioriterar i sjukvårdsköerna.
På Åland gör man ungefär som vi, medan man i Bornholm ofta remitterar patienter till Köpenhamn. Bornholmsmodellen är nog ingenting för oss, säger Åke Svensson.
Någon gång under vintern ska den gotländska prioriteringsmodellen vara klar.
Sedan är det dags för en bred och öppen diskussion. Det här är ett beslut som måste ha god förankring hos befolkningen, säger Åke Svensson.
Förslag. Från årsskiftet ska det kosta 100 kronor om man uteblir från en bokad tid hos distriktssköterskan eller undersköterskan. Det föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden. På bilden ses nämndens ordförande, Åke Svensson.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!