Försvarsexperten om Gotlands roll vid Natomedlemskap

Kriget i Ukraina har återigen öppnat upp diskussionen för om Sverige ska vara en del av försvarsalliansen Nato, eller inte. Hur skulle ett medlemskap påverka Gotland? Försvarsexperten och gotlänningen Peter Mattsson ger sin syn på den komplexa frågan.

Peter Mattsson är universitetslektor vid Försvarshögskolan i Stockholm, där han bland annat undervisar i militär taktik och strategi.

Peter Mattsson är universitetslektor vid Försvarshögskolan i Stockholm, där han bland annat undervisar i militär taktik och strategi.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Gotland2022-03-10 07:10

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade under tisdagen att regeringen, i dagsläget, inte är beredd att ompröva sin ståndpunkt gällande Sveriges alliansfrihet. De borgerliga partierna (M. KD, L och C) vill sedan tidigare att Sverige går med i Nato sett till det säkerhetspolitiska läget.

undefined
Jens Stoltenberg är Natos generalsekreterare. Frågan om ett svenskt medlemsskap i försvarsalliansen har blossat upp igen.

Att frågan diskuteras nu ser krigsvetaren Peter Mattsson som rimligt. Samtidigt menar han att processen att gå med i Nato inte sker över en natt och att andra försvarssamarbeten redan finns, ur ett mer kortsiktigt perspektiv.

– Gotlands strategiska betydelse skulle vara av intresse vid ett eventuellt medlemsskap i Nato. Antingen skulle man anse att den militära närvaron på Gotland är tillräcklig eller så skulle man vilja utöka den. Mindre närvaro skulle det inte bli.

undefined
Peter Mattsson är uppvuxen på Gotland men bor i Stockholm.

Gotlands strategiska plats i Östersjön skulle mycket väl kunna göra ön till en viktig knytpunkt för Nato.

– Jag är övertygad om att vi skulle få se en utökad övningsverksamhet där Gotland får en ökad betydelse i Östersjön.

Han tror inte att andra länder skulle kunna bestämma vilket militärt materiel som skulle kunna bli aktuellt att ha stationerat på Gotland.

– Beslut inom Nato ska tas genom enighet och då skulle det innebära att Sverige skulle behöva ge sitt bifall för det, vilket inte är särskilt troligt.

En kritisk punkt gällande Sveriges medlemsskap i Nato är försvarsbudgeten, som i dag uppgår till 76,6 miljarder kronor, drygt 1,5 procent av BNP. För ett medlemsskap i Nato menar experter att minst två procent måste satsas.

– Det skulle bli ytterligare en konsekvens. Vi skulle få en ökad militär budget för hela landet.

undefined
Gotlands regemente, fotat vid ett tidigare tillfälle.

Mattsson pekar också på att en upprustning av försvaret tar tid, även om man skjuter till pengar.

– Vi har ju sett de senaste åren att det tar kort tid att lägga ned militär verksamhet, och lång tid att bygga upp. Det kommer ta tid. Det handlar inte bara om att köpa in materiel och sådant. Ska vi sätta in nya förband och öva upp dem tar det tid.

Vad kan du säga till gotlänningar som oroas över Natofrågan?

– Det beror sig såklart helt på vad som händer i världen. Men det skulle kunna bli fråga om en större marin närvaro. Eller flygvapen. Ett medlemskap behöver inte innebära att man militariserar ön i en större omfattning.

Peter Mattssons inställning till Nato är att frågan behöver vägas fram och tillbaka.

– Man måste ha en diskussion och titta på vilka för-och nackdelar det finns. Sen ska man inte ha för bråttom med den processen.

Ett svenskt medlemskap skulle alltså kunna påverka Gotland, framförallt genom internationell aktivitet genom övningar. 

– Gotland skulle bli integrerade på ett helt annat sätt med andra länder. Det skulle bli viktigt med samövning mellan länder. Sen, med den positionen som Gotland har i Östersjön, så skulle det bli ett viktigt tillägg till en större försvarsfamilj.

undefined
Peter Mattsson är universitetslektor vid Försvarshögskolan i Stockholm, där han bland annat undervisar i militär taktik och strategi.

Peter Mattsson följer utvecklingen i Ukraina och blir alltmer konfunderad över den invasion som Ryssland nu gjort.

– Jag börjar ställa mig frågor nu kring varför det går som det går i kriget? Det kan vara så att det är en politisk igångsatt operation som inte har stöd från försvarsmakten. Jag trodde inte att den här invasionen skulle genomföras eftersom Ryssland har de strategiska faktorerna emot sig.

Nato

Nato är en förkortning för ”North Atlantic Treaty Organization” och utgör en internationell militär allians. Denna bildades av stater i Nordamerika och Europa i början av kalla kriget, 1949.

Medlemmarna i alliansen är förbundna att militärt stödja varandra vid anfall från någon utomstående part. 

I dag, 2022, består Nato av 30 medlemsstater, varav 22 är EU- länder. 

Sveriges samarbete med Nato sker inom ramen för partnerskap för fred, PFF. Det inleddes 1994.

Källa: Riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!