De båda värnpliktiga David, 25, och Wilda, 19, är iklädda Försvarsmaktens gråa träningsoverall när vi möter dem vid Suderbys herrgård, som numera är en del av Gotlands regemente. De har fått dispens från förmiddagens fyspass. Båda ryckte in för en dryg vecka sedan, dagen efter att Natoflaggan hissades på regementet.
– Bara att få göra värnplikten tycker jag känns stort och att det sammanfaller med att vi gick med i Nato gör att det känns som ett större sammanhang, säger Wilda.
De båda har och har hela tiden haft en positiv inställning till Nato och ett försvarssamarbete mellan medlemsländer.
– Det handlar om gemensam säkerhet och när Finland deklarerade att de vill gå med i Nato så känns det rätt att Sverige också gör det, säger David.
Wilda fyller i:
– Jag håller med. Sen har man väl varit lite uppskrämd med allt som händer med Ryssland.
När det kommer till en framtida sysselsättning inom Försvarsmakten, efter utbildningen, ser de båda Natoalliansen som en garant för Försvarsmakten som en attraktiv arbetsgivare.
– Två procent av Sveriges BNP ska gå in i försvaret när vi är medlemmar i Nato. Det skapar massor av nya och intressanta vägar att gå inom Försvarsmakten, säger David.
Finns det en diskussion bland värnpliktiga kring Natointrädet?
– Visst pratar vi om det, lite kring vad som händer nu? Min känsla är att majoriteten är positiva, säger Wilda.
David, som är intresserad av försvarsfrågor sedan tidigare, ser det som en möjlighet att göra värnplikten i och med alliansinträdet. Han tror också att fler kommer söka sig till Försvarsmakten nu.
– Det var antingen nu eller aldrig för mig. Vi är några äldre i gruppen redan nu, jag tror fler frivilliga kommer söka sig till försvaret när vi är med i Nato.
Att Sverige anslutit till Nato innebär också att man omfattas av alliansens artikel fem, som handlar om att en attack mot ett annat Natoland är att betrakta som en attack mot Sverige. Detta har skapat en debatt kring huruvida de som gjort värnplikten innan inträdet kan bli krigsplacerade i andra länder om artikel fem skulle aktiveras.
För David och Wilda är frågan om att försvara andra Natoländer tydlig.
– Det är bara rätt. Vi hade också blivit försvarade av andra länder om det behövdes. Det handlar lite om ett ge för att också kunna få. Man försvarar heller inte ett främmande land utan ett annat medlemsland i Nato, säger David.