Kärv ekonomi märks i julens insamlingar

Fler barnfamiljer kan behöva hjälp med julklappar och matkassar den här julen, samtidigt kan höga priser och sämre ekonomi leda till färre varor och lägre belopp än tidigare.

Görel Robsarve Malmros är med i Familj till familjs julklappsförmedling för nionde året. ”När man möter alla familjerna är det självklart att engagera sig”, säger hon.

Görel Robsarve Malmros är med i Familj till familjs julklappsförmedling för nionde året. ”När man möter alla familjerna är det självklart att engagera sig”, säger hon.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-12-04 07:02

– Det beror på samhällsläget och det är så många saker. Det är elen, det är maten och driftskostnaderna. Det kommer att bli en tuff vinter och även om det räcker till maten kanske det inte räcker till julklappar, säger Görel Robsarve Malmros, som är kommunikatör i norra Gotlands pastorat.

Alla öns församlingar samarbetar kring initiativet Familj till familj, där de som kan skänker saker och mat till de som behöver. Inför den här julen kan ekonomin vara mer ansträngd än vanligt.

– December och januari ut är de två tuffaste månaderna egentligen och fler vågar inse att här behöver vi tänka till, strama upp och faktiskt be om hjälp. Det är moget och modigt av dem, säger Görel Robsarve Malmros.

Hon berättar att minst en tredjedel av dem som har hört av sig i år är nya familjer.

– Så jag tror att det blir en ökning, säger hon.

Ungefär hundra familjer har hört av sig än så länge och förra julen var det drygt 300 barn som fick julklappar genom insamlingen.

– Som givare är det bara att ta ett nytt paket eller något i nyskick, slå in det och ta med till något av våra insamlingsställen och skriva en lämplig mottagare, till exempel en nioåring som älskar lego. Man kan även lämna målarsaker och pyssel för alla åldrar eller oinslagna gosedjur. Presentkit med dusch- och badprodukter brukar vara jättepopulärt bland tonåringar eller presentkort för att kunna köpa kläder.  

Mottagarna kan även skriva vad de önskar sig på Visby domkyrkas hemsida, där flera av de äldre barnen skriver ner kläder och elektronik.

– Har man teknikprylar som fortfarande är fräscha så tar vi gärna emot det, för det står högt upp på önskelistorna. Är man tolv och uppåt och inte har en mobil så är man rätt utanför. Det kan låta girigt att önska en mobil, men i de här fallen är det ett riktigt behov, säger Görel Robsarve Malmros.

undefined
Tomteparaden genom Visby 2019. Förutom utklädning sker varje år insamling av julklappar till behövande på Gotland. Paraden arrangeras av Visby centrum i samarbete med Domkyrkoförsamlingen och Frälsningsarmén.

Hon beskriver mottagarna som socialt och ekonomiskt utsatta och många har varit det länge, även om flera har hört av sig för första gången.

– Vi ser en ökad stress hos de vuxna, där det är så många parametrar och saker de inte riktigt kan planera. Många är otroligt duktiga på att se över sin budget, men det går inte att planera över hur elräkningen kommer se ut och det är många sådana bitar man inte längre kan se över. Det blir en ekonomisk ohälsa när man känner den här stressen, säger hon.

De ökade priserna, höjda räntorna och stegrande inflationen nämns även av Gisela Wood, som startade insamlingen Nisseklappen och julkassen på södra Gotland för tre år sedan.

– Just i år är det ännu större ekonomisk svårighet för vanliga människor, som nu söker för att de plötsligt får andra kostnader och ekonomiska svårigheter. Då är vi glada att kunna finnas där för dem, säger Gisela Wood.

undefined
Det är tredje året som Gisela Wood samlar in och delar ut julklappar och matkassar i samarbete med privatpersoner, församlingar, föreningar och matbutiker på södra Gotland.

Förra året fick de in runt 80 ansökningar om att ta emot matkassar eller julklappar. I år utökar de det geografiska området men sätter en åldersgräns.

– Eftersom det är en större efterfrågan sätter vi en lägre gräns för vad som är ett barn. Nu ger vi inte till hemmavarande barn som är över 18, för att de julklapparna behöver gå till de yngre barnen. Det kan vara jättetråkigt för en familj, så det känns jättetråkigt att behöva säga det för oss.

Gisela Wood ska ännu beräkna hur mycket kostnaderna för matvarorna har ökat.

– De två tidigare åren låg de ganska lika i priserna men det kommer de inte göra i år. Det finns en risk att vi hamnar i ett läge där vi inte kommer kunna ha lika stora matkassar, men hoppas att vi kan få med det som den vanliga Svensson dukar upp på julbordet, säger hon.

undefined
”Tidigare år har det varit många som har sagt att de lever på socialbidrag och nu kommer det många som skriver att det inte går runt längre”, säger Gisela Wood.

Även Görel Robsarve Malmros säger att de stigande matpriserna kan leda till minskade matkassar.

– En presentcheck brukar vara på 500 kronor och då behöver man välja vad man kan stoppa i den här kassen. Så är det.

Båda nämner de ukrainska flyktingarna på ön, som är beroende av olika stödinsatser. Förutom att de är välkomna att ansöka om julklappar och matkassar, så finns andra initiativ som riktar sig specifikt till dem.

– De har fått ett ganska starkt nätverk runt sig själva, säger Görel Robsarve Malmros.

För trots att behoven ökar i det gotländska samhället tror hon att givmildheten gör det också. Att det är fler som ger lite, än få som ger mycket.

– Jag tror att fler vill hjälpa till när man uppmärksammar att det finns problem. Även om man inte kan ge lika mycket som tidigare tror jag att vi kan hjälpa fler ändå, säger hon.

undefined
Insamlade julklappar från tidigare tomteparad i Visby.

Insamlingar och initiativ för behövande familjer

3 december startar Tomteparaden på Södertorg i Visby och alla kan skänka julklappar till behövande, under granen vid Stora torget eller på en vagn som kör runt. Domkyrkan och flera butiker i Visby centrum tar också emot julklappar fram till dess och pengar kan swishas till Frälsningsarmén. Julklapparna hämtas upp av familjerna 19 december i Visborgskyrkan.

9 december är det Gotland comedy julskoj, en insamlingskväll och stand-up-show på restaurang Bolaget i Visby. Pengarna går via föreningen Solrosi till öns flyktingar från Ukraina. 

10 december anordnar Solrosi även julpyssel för flyktingar på Klostergården i Roma för de som vill hjälpa till. Föreningen samlar också in skänkta juldekorationer till flyktingboendena och planerar julfest i Roma 17 december och i Klintehamn 18 december. Fler initiativ inför julen finns även inom nätverket för ukrainska flyktingar på Gotland.

11 december bjuder Gotlands internationella företagarförening, GIFF, på decemberfest med mat och underhållning på Donnersevent i Visby. Flera restauranger bidrar med en internationell julbuffé.

Fram till 14 december går det att ansöka om Nisseklappen och Julkassen på södra Gotland och insamlingen av skänkta julklappar pågår även några dagar efter det datumet. Utlämningsställen kommer finnas i Burgsvik, Havdhem, Hemse och i år även i Stånga

16-18 och 23-25 december bjuds det på barnbio i Visby. Premiärhelgen och julhelgen visas ”Yuku och fjällets blomma” gratis för barn på biografen Borgen. Biljetter bokas i förväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!