?Det krävs tydligare styrning från den politiska ledningen?
Sedan 1998 och fram till och med 2004 har räddningstjänstens negativa resultat uppgått till sammanlagt 37 miljoner kronor. Under samma period har kommunledningen skjutit till drygt tio miljoner för att täcka en del av kostnaderna.
??Jag tror en del av den dåliga ekonomin beror på att den politiska styrningen varit för otydlig, säger han. Det har inneburit att verksamheten har fått fullföljas utifrån förvaltningens egna premisser.
Nu skall alltså den politiska ledningen lägga sig i och styra hårdare. Hur hårt kan man styra en verksamhet som ofta handlar om att rädda människor ur akuta situationer?
??Förvaltningschefen har fått ett uppdrag och så länge han anser sig kunna fullfölja detta inom givna ramar, så har vi ingen anledning att lägga oss i, säger Åke Svensson. Men det är när kostnaderna rusar iväg utöver ramarna som det uppstår en konflikt mellan verksamheten och den allmänhet den är till för.
För snabba förändringar
Räddningstjänsten har under många år dragits med underskott. Men samtidigt är det också en verksamhet som har rationaliserats hårt. Deltidsbrandkårer har blivit brandvärn, vissa har helt försvunnit, man har dragit ner kraftigt på personalen, särskilt i Visby. Ändå räcker det inte.
??Kanske har vi varit lite för snabba med att genomföra förändringar, tror Åke Svensson. Vi har dragit på oss kostnader tidigt, mycket tidigare än i övriga landet. Dessutom ökar kraven från allmänheten. Man ser vad som händer på andra håll i landet och undrar varför vi inte har det här.
Han nämner som exempel år 2001 då kostnaderna ökade på grund av ett nytt helikopteravtal, ökade kostnader för SOS Alarm och för att man tog en ny ambulansorganisation i bruk.
Ökad budget
??Trots att det detta år gavs tilläggsanslag med fem miljoner så blev årets resultat minus 7, 9 miljoner. Det var ett tufft år.
Han betonar också ö-läget som gör samverkanssvårigheter med andra regioner uppenbart
??Vi måste hitta egna lösningar, vi måste klara det själva, säger han. Och det driver naturligtvis kostnaderna uppåt.
En knäckfråga är om räddningstjänstens verksamhet är för stor eller om den ständigt varit underbudgeterad.
??Vi har ökat budgeten med i snitt sju procent per år sedan 1998, klargör Åke Svensson. Och det finns flera anledningar som fördyrad helikopterverksamhet, ny ambulansorganisation och ny arbetstidsplan. Men det finns ändå underliggande orsaker som vi inte riktigt har grepp om. Är det en underbudgetering, utför vi de saker som vi är i störst behov av? Det behövs en ordentlig genomlysning för att kunna komma vidare.
Stämmer budgeten?
En bidragande anledning till årets underskott är att sjukvården inte nyttjat helikoptern i samma utsträckning som tidigare. Räddningstjänsten har baskostnaderna för helikoptern men får mindre intäkter eftersom hälso- och sjukvården utnyttjat helikoptern till 100 färre uppdrag än tidigare år. När det gäller kostnaderna för att man inte drog in den ?tredje ambulansen? så är dessa täckta för dagen.
? Men det är egentligen inte en penningfråga utan en rekryteringsfråga, förklarar Åke Svensson. Idag finns det personal till 2, 5 ambulans. Varje ambulans behöver en besättning på tio personer för att fungera över dygnet.
Det krisgruppen nu har att ta reda på är om budgeten stämmer mot det uppdrag som räddningstjänsten har. Man måste också ta hänsyn till den nya räddningsplan som är under utarbetande. Där bestäms räddningstjänstens ambitionsnivå. Men det finns lagar och regler att följa, regler om inställelsetider.
??Vi följer lagar och regler men ibland kanske vi lyfter oss till en högre nivå i snabbare takt än övriga landet. Och det kan få konsekvenser för kostnaderna. Sen är det givetvis också så att fler insatser ger högre kostnader. Och antalet insatser har varit högre under senare år.
Återgång till egen nämnd
Krisgruppen har träffats vid ett tillfälle och kommer att träffas ytterligare två gånger.
??Innan året slut borde vi ha kunnat formulera oss kring någon form av åtgärdspaket, säger Åke Svensson. Det gäller att se att budget och uppdrag stämmer mot varandra, att styrningen både från politiker och tjänstemän blir tydligare och att vi följer upp fattade beslut.
Kanske skall vi återgå till den gamla ordningen med en egen räddningsnämnd?
??Kanske det, kanske ett utskott under kommunstyrelsen, eller under hälso- och sjukvårdsnämnden, säger Åke Svensson. Det viktigare är att vi får en tydligare styrning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!