"Det kunde lika gärna hänt i Visby"
Destination Gotlands turlista gör att färjorna möts i en trång passage utanför Nynäshamn.- Den borde utformats så att fartygen möts ute till havs i stället, säger Peter Skoglund, ombudsman för Seko sjöfolk.
Foto: Petra Jonsson
- Hade det inte varit för den tajta turlistan så hade de inte behövt mötas där, säger Peter Skoglund.
Han varnar också för mötande färjetrafik i Visby hamn.
- Där är det också en färja som ska in samtidigt som en annan ska ut. Dessutom ligger det ofta kryssningsfartyg för ankar där. En sån här olycka kunde lika gärna inträffa här, det är dimma utanför Visby med.
Sjöbefälsförbundet, som organiserar fartygsbefälen, är mycket förvånat över att olyckan kunde ske.
- Den här olyckan borde inte ha kunnat inträffa. Befälhavaren på M/S Gotland är oerhört erfaren och för honom är det här kända farvatten. Båda fartygen tillhör dessutom samma rederi, säger Christer Themnér, vd för Sjöbefälsförbundet.
God utbildningsnivå
Alla fackliga företrädare GT talat med är eniga om att utbildningsnivån är mycket god hos fartygens personal.
- Alla som är ombord måste ha utbildning som är godkänd och kontrollerad av Sjöfartsverket. All personal har en två veckor lång säkerhetsutbildning innan de får börja hos oss, det gäller även sommarvikarier, säger Christer Engström, ombud för Seko sjöfolk hos Destination Gotland.
Befälen på snabbfärjan måste även gå en speciell utbildning hos Sjöfartsverket, där testas bland annat reaktionsförmågan.
- Det prövas ordentligt där och det är stopp direkt hos företaget om någon inte har full utbildning. Jag har själv varit till sjöss i 39 år och kan säga att det har blivit mycket striktare på senare år, säger Christer Engström.
Stöd för besättningen på de olycksdrabbade fartygen finns också på plats i Visby.
Seko sjöfolks Peter Skoglund avbröt sin semester för att finnas till hands.
- Jag finns här till hjälp och stöd för våra medlemmar om det skulle behövas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!