Det var av ren nyfikenhet som Erland Björklund, professor i analytisk kemi vid Högskolan i Kristianstad, började undersöka vattensituationen på Gotland. Efter att ha uppmärksammats om hur stor vattenfrågan på Gotland är inledde han efter ett besök på Almedalsveckan 2017 en egen undersökning. Nu har resultatet kommit:
– När jag gjorde undersökningen hade jag ingen föreställning om exakt vilka vattendrag jag skulle analysera, utan jag letade på kartan och tog lite prover i både större och mindre vattendrag och vid kustbanden runt Gotland och Fårö. I nästan samtliga naturliga vatten finns läckage från avloppsvatten i form av läkemedel och koffein, säger han.
Han menar att det är noterbart att var man än tittar på Gotland så finns det alltid något enskilt avlopp som är kopplat till små vattendrag. Intressant i sammanhanget är att över 40 procent av hushållen har enskilda avlopp jämfört med riket som ligger på 20 procent.
– Jag hittar små spår av koffein och karbamazepin var jag än tittar. Koffein i det här sammanhanget är något som snabbt bryts ned i naturen och indikerar färska utsläpp av avloppsvatten. Karbamazepin är ett abstinensläkemedel som används i betydligt mindre utsträckning än koffein men är svårt att bryta ner i naturen, vilket gör det till en bra indikator på svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten.
Men läkemedel utgör bara en liten bråkdel av flera tusen kemikalier som finns i svenskt avloppsvatten vilket ger oss en indikation på en mycket bredare föroreningsproblematik.
– Vi människor lämnar spår efter oss på alltmer avlägsna platser och hittills förhållandevis orörda miljöer. Koncentrationerna av oönskade ämnen som läkemedel i vattendragen på Gotland är i dag lyckligtvis relativt låga. Men antalet sommargäster kommer sannolikt att fortsätta öka de kommande åren, vilket kräver insatser i tid för att förhindra ökad belastning i framtiden, säger Erland Björklund.
Proverna togs i september 2017 och alltså utanför den värsta turistsäsongen. Hans önskan är att uppmärksamma både fast boende och turister om problematiken, och uppmuntra till ytterligare undersökningar för att över tid fortsätta jobba med att förbättra vattenkvalitén.
– Jag tror de flesta någonstans redan är medvetna om det, men naturen kan inte späda ut alla gifter vi släpper ifrån oss hur mycket som helst.