"Det måste bli en förändring"
För två år sedan bestämde sig Pigge Werkelin för att satsa på fastlandet i stället för Gotland. Och en stor del av skulden lägger han, liksom Payex vd Krister Fingal, på länsstyrelsen och Marianne Samuelsson.
Pigge Werkelin. Han tycker att Marianne Samuelsson måste vara tydligare i sin ledarroll, så att inte förvirring och osäkerhet uppstår: "Har hon något mål? Vad vill hon bli ihågkommen för? Jag tror inte hon har en agenda. Det känns i alla fall inte så. När man träffar henne tror man inte på den här regionen. Hon ska ju vara ledaren som Gotland ska vara stolt över och som kommuninvånare och företagare backar upp." Arkivfoto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
- Det är ju flera saker som hänger ihop, men Snäck blev droppen.
Med "Snäck" menar han de uppmärksammade villavagnarna, som för femte året i rad har tillfälliga och omstridda bygglov i väntan på att området - som i årtionden fungerat som camping - ska få en ny detaljplan som väntas klargöra att där ska vara just camping.
För två år sedan beslutade länsstyrelsen, genom Marianne Samuelsson, att kommunens tillfälliga bygglov skulle dras in. Pigge Werkelin överklagade till länsrätten och fick rätt. Det, i kombination med flera andra segslitna processer kring fastighetsförvärv, bygglov och detaljplaner, blev droppen.
- Allt sådant där tar fruktansvärt mycket energi, så vi bestämde oss för att prioritera och i stället konkurrensutsätta Gotland. Nu har vi gått in i sex-sju projekt på fastlandet.
Pigge Werkelin berättar att han träffade landshövdingen på en middag.
- Då berättade jag hur smidigt det gått på fastlandet. I två fall fick vi bygglov på en vecka, exempelvis. Hon gratulerade så mycket, säger Pigge Werkelin och ler snett.
På senare tid har han undvikit att debattera i media. Han tycker det ofta blir för mycket fokus på honom själv och på enskilda uttalanden, än på själva sakfrågan.
Varför ställer
du upp i GA nu?
- Det måste bli en förändring. Gotlands kommun och länsstyrelsen måste få en dialog som fungerar! Nu pekar båda finger och klankar på varandra, i stället för att lyfta och hjälpa varandra. Allt sammantaget skapar ett så dåligt klimat att företaget bevisligen flyttar från Gotland. Kanske det här kan leda till en bredare debatt?
Vad har du som entreprenör för ansvar för att det ska fungera smidigt?
- Jag försöker lyssna och förstå. Jag har bokat in ett antal möten där jag ska be om tips på hur de vill att vi ska göra för att det ska fungera. Vi har ju sedan ett par år tagit in konsulter som ska sköta det här, för det är så krångligt att man klarar det inte själv. Men det kanske är fel konsulter. Det är en av mina frågor, vem de anser kan dessa frågor.
Vilka ska du träffa?
- Det vill jag inte gå in på.
Pigge Werkelin poängterar dock att frågan är betydligt större än landshövdingen och länsstyrelsen, och ifrågasätter flera arenor vars syften är att främja tillväxt och sysselsättning. Exempelvis det kommunala nätverket Smidiga Gotland, vars åtgärdsplan sjösattes 2005.
- Vad har nätverken gjort, rent konkret? Att exempelvis säga och jobba för att på Smidiga Gotland ska allt - bygglov, detaljplaner, momsfrågor, vad som helst - gå 25 procent snabbare än på andra håll, det vore smidigt på riktigt.
Vad är "smidiga Gotland" i dag,
tycker du?
- Ett skällsord. Det blir ju bara löjligt när man säger något och det inte är så. Eva Nypelius, Bo Dahllöf och Marianne Samuelsson är väldigt viktiga spelare - men vad har de för samsyn?
Beror fastlandssatsningen också på att du och dina verksamheter nått taket på Gotland?
- Det tycker jag inte. En del anser att en entreprenör inte kan göra för mycket. Den viktigaste delen för oss var att vi ville konkurrensutsätta kommun och länsstyrelse och se om det funkar bättre på andra håll. Det har vi inget entydligt svar på än, även om vi möts av löften om snabbare handläggning och bättre företagsklimat.
Med tiden visar det sig vilket företagsklimat Gotland har, menar Pigge Werkelin.
- Frågar du Eva Nypelius eller Tina Mykkänen på Tillväxt Gotland säger de troligen att det har blivit bättre. Jag kan inte se att det har blivit bättre någonstans, men det kanske bara är jag som är gnällig? Det vill jag verkligen inte vara. Jag önskar bara att vi var bättre. Då skulle vi locka fler företag och fler människor till ön.
Fotnot: Tillväxt Gotland är en ideell förening som startade i januari 2008, på initiativ av kommun och näringsliv. Syftet är att skapa tillväxt och stärka företagsklimatet.
Fotnot 2: Smidiga Gotland har sedan 2007 ombildats till projektet Raka Spåret, ett kommunalt nätverk med syfte att skapa en utvecklad och mer samordnad företagsservice. Länsstyrelsen deltar inte.
Tillväxt Gotland är en ideell förening som startade i januari 2008, på initiativ av kommun och näringsliv. Syftet är att skapa tillväxt och stärka företagsklimatet.
Smidiga Gotland har sedan 2007 ombildats till projektet Raka Spåret, ett kommunalt nätverk med syfte att skapa en utvecklad och mer samordnad företagsservice. Länsstyrelsen deltar inte.
Smidiga Gotland har sedan 2007 ombildats till projektet Raka Spåret, ett kommunalt nätverk med syfte att skapa en utvecklad och mer samordnad företagsservice. Länsstyrelsen deltar inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!