"Det måste bli ett slut"
Dåligt formulerade beslut öppnar för intrång i det gotländska strandskyddet.Nu kritiseras länsstyrelsen för upprepade brister i rutinerna - och anklagas samtidigt för att ge förmåner till enskilda personer.- Det måste bli ett slut på det här, säger miljöåklagaren Leif H Johansson.
Foto: Tommy Söderlund
Så sent som i onsdags påbörjades rättegången i ett annat uppmärksammat fall, entreprenören Joachim Kuylenstiernas byggen på Själsö som gjort honom misstänkt för miljöbrott och brott mot områdesskyddet.
Det är bara två färska exempel där oklarheter kring strandskyddet har blivit rättsfall på Gotland.
"Vi måste strama upp"
Miljöåklagaren Leif H Johansson menar att länsstyrelsens vaga agerande i bygglovsärenden leder till miljöbrott. I går eftermiddag träffade han representanter för myndigheten för att prata om problemen.
- Det måste bli ett slut på det här. Vi måste strama upp verksamheten och ställa tydligare krav på länsstyrelsen. Det går inte att skriva "bör inte" - det måste vara "ska inte" eller "får inte". Besluten ska vara tydligare, säger Johansson.
Fallet med Visby Campings trädäck är särskilt graverande, tycker Leif H Johansson.
- Det var ett osedvanligt dåligt agerande av länsstyrelsen. Helt klart det grövsta jag har sett, säger han.
Fallet med Visby camping är överklagat och kommer att gå vidare till hovrätten. Om företaget inte fälls där överväger miljöåklagaren att starta en utredning om tjänstefel vid länsstyrelsen.
- Länsstyrelsens agerande omöjliggör många gånger ett lagförande. När ordet "bör" används i ett beslut ger det ett sådant tolkningsutrymme att man inte kan driva ett åtal, säger han.
Varför tror du att länsstyrelsen agerar så här?
- Är det rent av ovilja? Kanske är man luddig för att ge förmåner till vissa personer, funderar Leif H Johansson.
"Många felaktigheter"
Miljöåklagaren konstaterar att problem med vaga formuleringar inte är unikt för Gotland. Men han påpekar samtidigt att det är alltför vanligt att länsstyrelsen förekommer besked om dispens från strandskyddet redan i byggloven.
- Som medborgare måste man kunna lita på besked från en myndighet som länsstyrelsen, men det går inte nu. Det är för många felaktiga och för tidiga underhandsbesked som går stick i stäv med gällande rätt. Så får det inte vara, säger han.
Länsrådet försvarar
Länsrådet Anders Granat kan inte svara på vad problemen beror på.
- Inte mer än att vi lyssnar på kritiken och försöker att förbättra oss. Men det är komplexa beslut som inte är helt enkla att formulera.
Har personalen tillräcklig utbildning för att utfärda tillstånden?
- Ja, det har de. Vi har kompetens i huset, men ingenting är så att det inte kan bli bättre.
Skriver länsstyrelsen medvetet luddiga formuleringar för att ge svängrum åt entreprenörer och företagare?
- Nej, absolut inte. Så är det inte, det kan jag säga, hävdar Anders Granat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!