Det mest krävande sedan Kräklingbobranden

Skogsbranden i Othem beskrivs nu som den mest krävande insatsen sedan branden i Kräklingbo 1992.
I eftermiddag beslutas det om räddningstjänsten begär hjälp från fastlandet.
- Vi kan hålla ut till klockan 14 på eftermiddagen utan att det påverkar beredskapen, men sedan måste vi fatta ett beslut, säger räddningschefen Dick Svennefelt.

Brandområdet har ringats in med brandgator. Brandmästare Jonatan Ahdrian visar hur de sträcker sig kring myren i den norra delen av Kallgateburgs naturreservat.foto: tommy söderlund

Brandområdet har ringats in med brandgator. Brandmästare Jonatan Ahdrian visar hur de sträcker sig kring myren i den norra delen av Kallgateburgs naturreservat.foto: tommy söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-06-03 04:00

Räddningstjänstens insats vid skogsbranden i Othem pågår än och har växt sig till den mest krävande sedan branden i Kräklingbo för 19 år sedan.

- Det är 70 man på plats dagtid och 50 på kvällstid. Så har vi kört på i tre och ett halvt dygn, säger Dick Svennefelt.

Området där branden rasar är mycket svårtillgängligt. Räddningstjänsten har fått ta hjälp från mellanskog för att röja brandgator och bygga vägar fram till brandplatsen. Skördare har satts in för att hugga ner den täta skogen i Kallgateburgs naturreservat.

- Jag har inte varit med om något liknande. På vissa håll har det varit tät skog med 20 meter höga träd, säger Jonatan Ahdrian, brandmästare.

Branden har rasat kring en myr i naturreservatet sedan i måndags. Nu har räddningstjänsten ringat in elden med brandgator. Den inre delen är cirka 300 gånger 300 meter, till en början kunde det bara nås med bandvagn.


Ansträngda resurser
- Problemen uppstår när träden fått sina rotsystem avbrända och faller. Då blir det en halvmeterdjup krater som fylls med glöd. Då riskerar torven att ta eld igen och spridas, säger Jonatan Ahdrian.

Under dagen hoppas räddningstjänsten kunna gå över till eftersläckning. Resurserna är nu mycket ansträngda och i går kväll kallades Hemvärnet in för att hjälpta till.

- På dagarna får vi hjälp av Skogsstyrelsen, säger Dick Svennefelt.

Personalen klarar av att hålla ordinarie beredskap till klockan 14 i dag. Därefter ska det beslutas om hjälp från fastlandet måste kallas in.

Det som redan står klart är att skogsbranden blivit en mycket kostsam historia. Tre helikoptrar vattenbombar området i Othem och bara de kostar 10 000 kronor i timmen.


En dyr nota
- Vi tänker inte i kostnader nu, men det blir en dyr nota. Hur de ska fördelas blir en senare fråga, men det är regionens medel som används just nu, säger Dick Svennefelt.

Branden i Othem utbröt efter att en kontrollerad eldning i Skogsstyrelsens regi blivit utom kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om