"Det räcker inte med vackra ord"

Facket tappar medlemmar i snabb takt. Medlemsraset är historiskt, menar arbetslivsforskaren Anders Kjellberg. Men Kommunal på Gotland går mot strömmen, här ökar medlemsantal och organisationsgraden.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-08-29 04:00
Att vara med i facket är inte längre självklart.
- För att få med de yngre räcker det inte med vackra ord och en broschyr, säger Anne Lindlöf i Kommunal på Gotland.

Lyckad marknadsföring
Unga arbetstagare är mycket mer ifrågasättande än tidigare generationer varit. I varje fall när det gäller om man ska gå med i facket eller ej.
- De unga frågar direkt: "Vad får jag för min medlemsavgift?" "Vad hjälper ni till med?". För att nå dem måste vi vara mycket mer konkreta i vår marknadsföring. Vi måste vara ute mer på arbetsplatserna och i handling visa vad vi faktiskt gör, säger Anne Lindlöf.
Och den aktiva marknadsföringen har lyckats. Kommunal på Gotland går mot strömmen. Här ökar både medlemsantalet och organisationsgraden.

Hög organisationsgrad
- Vi har ökat hela 2009 förutom juli och augusti. Men tappet de månaderna beror nästan enbart på att många 40-talister gått i pension, säger Anne Lindlöf.
Hon bedömer att cirka 90 procent av de som jobbar inom Kommunals avtalsområde är fackligt anslutna.
- Vi har en hög organisationsgrad, säger hon. Men hon är medveten om att det kan bli svårt att hålla det så högt när de äldre anställda försvinner.
Snittet i Sverige ligger betydligt lägre. Enligt siffror som arbetslivsforskaren Anders Kjellberg vid Lunds universitet tagit fram och som publicerades i senaste numret av LO-tidningen är bara 71 procent av landets anställda fackanslutna.
För 15 år sedan var motsvarande siffra 85 procent.

Starkt inom offentlig sektor
Anders Kjellberg talar om ett historiskt ras. Mellan 2006 och 2008 sjönk organisationsgraden med sex procentenheter.
Ett så snabbt ras har inte förekommit på 100 år, uppger han.
Offentlig sektor och tillverkningsindustrin är de områden där facket är starkast. Och där har tappet inte varit lika stort som i vissa andra sektorer. Byggbranschen och handeln har större ras. Av de anställda inom parti- och detaljhandel är bara drygt hälften med i facket (57 procent).

Industrijobben försvinner
Industrifacket krymper visserligen också kraftigt, men av andra skäl.
- Det är jobben som försvinner inom industrin. Bara här på Gotland har vi sett flera tusen jobb försvinna under 2000-talet. Så antalet medlemmar minskar, men det handlar inte om att folk flyr facket. De som har jobb är fortfarande fackligt anslutna. Organisationsgraden är hög, säger Mikael Nilsson, Industrifackets ombudsman på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!