Alldeles vid klippkanten med endast havet och himlen som fond ligger fyrbyn på Stora Karlsö. Här har som mest fyra familjer levt tillsammans, sedan fyren togs i bruk 1887. Fram till 1989 hade ön fast befolkning.
Här får vi en liten glimt av hur livet kunde te sig. Hur det var att leva isolerad från omvärlden och hur barnen hade det på denna gudsförgätna ö.
Eftersom det var för långt att åka till Gotland för skolgång fanns en turnerande lärarinna som bodde i fyrhuset tre månader om året. Det var nog lite speciellt att leva så tätt inpå sin lärarinna och kanske vara den enda eleven i klassen. Har du tur kanske du träffar henne under guidningen, hon sägs nämligen spöka i fyrhuset. Men var inte orolig, hon är ett snällt spöke som lämnar karameller i trappan.
Gammal fyr i ny skrud
Fyrbyggnaden är intressant inte bara för de människor som levde här. Byggnaden är ovanlig för sin tid, fyrtorn och fyrhus byggdes sällan ihop. Men eftersom byggnaden är av sten, för övrigt bruten bara 400 meter från fyrbyn, ansågs förmodligen brandrisken vara minimal.
Fram till 1998 trodde man att det var en arkitekt vid namn Gustaf von Heidenstam som ritat fyren, men när en kopia av ritningen beställdes upptäcktes att det var en John Höjer som var upphovsman.
Fyra guidade turer
Tekniken i fyren har moderniserats under åren, men det gamla har sparats och finns att se i fyrhuset. Det första fyrljuset var en ståtlig makapär som drevs av fotogen. 1934 kom elektriciteten till ön och fotogenen byttes ut mot en glödlampa. Under en kort period, 1974-1986, användes en svepfyr byggd av billyktor. Men dessa höll inte för att vara tända hela tiden och fick ständigt bytas ut.
Dagens fyrljus är en klippfyr som syns cirka 30 kilometer ut i klart väder. Vid den här tiden på året tänds ljuset cirka klockan 21.30. Du känner igen dess sken på två långa blink och ett längre uppehåll inom en cykel på 12 sekunder.
Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening började redan förra sommaren anordna kvällsturer med fyrguidning och middagsbuffé. I år ges fyra tillfällen under juli att besöka ön under kvällstid, få lite kulturhistoria serverad innan en god bit mat för att sedan ta båten hem igen.