Fortsatt brist på febernedsättande för barn

Oroliga föräldrar som inte får tag på febernedsättande läkemedel till sina barn är ingen ovanlighet på de gotländska apoteken. ”Det är skitjobbigt, naturligtvis”, säger receptarien Louise Ronström. Men kanske börjar det nu ljusna i tunneln.

Det kan fortsatt vara knepigt att få tag på febernedsättande läkemedel för barn på de gotländska apoteken.

Det kan fortsatt vara knepigt att få tag på febernedsättande läkemedel för barn på de gotländska apoteken.

Foto: Montage (Felix Wedjesjö)

Gotland2023-04-05 06:45

På hyllan med läkemedel avsedda för barn står en ensam förpackning paracetamol i pillerform á 250 milligram. Det är den enda i sitt slag som på måndagsförmiddagen finns att köpa på Apotek hjärtat i Visby. På ett tydligt sätt synliggör den bristen på febernedsättande läkemedel för barn som har rått i Sverige sedan slutet av förra året.

– Det är frustrerande. Om barnet är väldigt dåligt så går det att få recept på paracetamol på en större flaska, men då krävs ett läkarbesök. Och att förklara och informera om sådant tar mycket tid, säger apotekets chef Eva Hellenberg.

undefined
Eva Hellenberg är chef på Apotek hjärtat på handelsområdet Stenhuggaren i Visby.

I de absolut vanligaste febernedsättande läkemedlen är just paracetamol eller ibuprofen den aktiva substansen – exempelvis Alvedon respektive Ipren. När flera svenska medier rapporterade om bristen i början av februari var det framför allt i drickbar form som läkemedlen var svåra att få tag i. Det vill säga sådana som ofta ges till barn.

Men åtminstone på Gotland verkar bristen inte bara ha gällt de flytande varianterna. När vi besöker Apotek hjärtat och några andra apotek framträder en rörig situation. Dels är det – och har varit – emellanåt brist på febernedsättande i såväl pillerform som flytande varianter. Dels kan apoteken inte alltid lita på att leveranserna kommer när det är sagt.

– Vi får väldigt dåligt med information. Ibland meddelar distributören ett datum, men leveransen kan komma både tidigare och senare, säger Eva Hellenberg.

undefined
Apotek hjärtat är en kedja som ägs av Ica. I Visby finns apoteket i samma lokaler som Ica Maxi.

För de flesta läkemedel går det att på Fass:s hemsida se hur lagerstatusen ser ut på ens lokala apotek. Eva Hellenberg berättar att många kunder tittar där innan sitt besök, så att de vet att det de vill köpa finns inne. Problemet är enligt henne att de datum som där visar när läkemedlet ska finnas inne igen inte alltid stämmer.

Även Louise Ronström, som är receptarie på Apoteksgruppen i Roma, menar att det ibland står fel på Fass.

– Det går inte riktigt att lita på. Dels släpar sidan efter i sina uppdateringar, dels kan den visa reservationer som inte längre ligger på hyllan, säger hon och fortsätter:

– Generellt kan man säga att Fass har rätt om det står att ett läkemedel är helt slut. Men om det står att det finns ett fåtal kvar så kan hyllan ändå vara tom.

undefined
Louise Ronström har arbetat som receptarie i Roma i tio år. ”Under de åren har det aldrig varit så stora problem som det är nu”, säger hon.

I apoteket i Roma har Louise Ronström mött föräldrar som står handfallna när inget febernedsättande finns att få tag på och deras barn har 40 graders feber.

– Det är skitjobbigt, naturligtvis. Under de tio år jag har jobbat här har det aldrig varit så stora problem som nu, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är tveeggat att prata om bristen, eftersom det kan leda till hamstring av läkemedel. Och Helena Olsson, som är chef över apoteken på Visby lasarett och Östercentrum i Visby, framhåller att kunderna inte ska bli oroliga i onödan.

– De kan alltid fråga om råd på apoteket. Det mesta går att ordna på något sätt, säger hon.

undefined
Helena Olsson är chef över apoteken på Visby lasarett och Östercentrum, som tillhör den statsägda kedjan Apoteket.

Även på apoteken som Helena Olsson ansvarar för har man upplevt brist, framför allt med Alvedon i flytande form samt som stolpiller.

– Men nu har vi fått en stor leverans av paracetamol som oral lösning, så det finns mycket på lager, säger hon på måndagen.

I Sverige är det Läkemedelsverket som ansvarar för tillsyn och godkännande av läkemedel. Vad säger då myndigheten om den rådande bristen på febernedsättande för barn?

– Först och främst beror den inte på att det saknas substanser eller att någon fabrik har gått sönder. Det är i stället en kapacitetsfråga, säger Samuel Silkestrand på Läkemedelsverket och fortsätter:

– I vinter har flera säsongsbundna sjukdomar cirkulerat samtidigt. Det har lett till kraftigt ökad efterfrågan på dessa läkemedel, både i Sverige och flera andra länder. Då tar det tid innan hyllorna fylls på igen.

undefined
Samuel Silkestrand är apotekare och arbetar som utredare på Läkemedelsverket.

Han berättar att läkemedelsleveranserna därför har kommit i vågor de senaste månaderna – ibland finns en vara tillgänglig, för att veckan därpå vara slut igen. En bild som delas av de gotländska apoteken.

Men enligt Samuel Silkestrand verkar det nu som att företagen är på väg att komma ikapp efterfrågan.

– Vi ser inte att det kommer att normaliseras i närtid, men det blir ändå bättre och bättre, säger han.

Eva Hellenberg på Apoteket hjärtat känner inte igen sig i den bilden.

– Vi får ju som sagt ingen information. Plötsligt kommer det bara leveranser, och sedan tar det slut igen. Men det är såklart bra om de har fått sådana signaler, säger hon.

undefined
På Apoteksgruppens apotek i Roma var det bland annat slut på Ipren.
Vad är Fass?

Fass är en databas som innehåller en majoritet av de läkemedel som saluförs i Sverige. Bakom databasen står Läkemedelsindustriföreningens Service AB, vilket är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige.

Informationen om läkemedlen som finns på Fass uppdateras kontinuerligt av de företag som producerar och marknadsför dem. Namnet Fass är från början en förkortning för ”Farmacevtiska specialiteter i Sverige”.

Källa: Fass.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!