I dag var det andra dagen för den rättegång där Gotlandsfarmen AB och JRT Sweden AB totalt kräver 32 miljoner i skadestånd av Region Gotland. Regionen vägrar att betala skadestånd och vill ha betalt för rättegångskostnaderna. Räddningstjänsten fick i dag vittna om vad som hände den 29 december när den gamla minkfarmen i Salthamn brann ner.
Först på brandplatsen när det började brinna var räddningsledaren Henrik Johansson, tillsammans med fyra andra brandmän. Han blev den som hade det yttersta ansvaret.
– Vi försökte först med inre släckning men märker sedan att branden är för stor för att bekämpa. Jag kallar tillbaka brandmännen som utfört inre släckning, säger Henrik Johansson.
Enligt det första larmet handlade det om en ladugårdsbrand. När de närmade sig den gamla minkfarmen förstod de att det behövdes extra förstärkning förutom de bilar som redan var på väg.
– Vi hade ingen kännedom om att det bedrevs verksamhet där. Det finns inget i handlingarna om att det heller fanns eldstäder i byggnaden. Dessutom måste man göra ett förebyggande brandskyddsarbete. Något som inte har gjorts, säger Region Gotlands räddningschef Dick Svennefelt bland annat i Gotlands tingsrätt.
Det fanns enligt räddningstjänsten inga skyltar på utsidan om att det fanns gas i byggnaden eller en tank med ammoniak. Det var först på plats som räddningstjänsten fick det klart för sig.
– Då sprang jag och en kille in i byggnaden. Jag fick kolla på ammoniaktanken, vi tog ut en svets och på vägen plockade jag dessutom med mig sex-sju flaskor, säger Henrik Johansson.
Efter det valde räddningstjänsten att göra en mer defensiv insats.
Försvaret menar att räddningstjänsten borde ha försökt kyla tanken. Men när det stod klart att det inte fanns några människor i byggnaden och att det enligt räddningstjänstens beräkningar förelåg risk för explosion, beslutade man sig för en mer defensiv insats och att evakuera nära grannar.
– Man måste planera för det värsta. Men vi hoppas alltid på det bästa, säger Henrik Johansson.
Mot kvällen begärde Henrik Johansson förstärkning av räddningsledare och Anders Fagerlund anslöt. Vid 16.15 började det enligt räddningstjänsten att höras explosioner från byggnaden. Anders Fagerlund visade även upp en del från en gasbehållare som räddningstjänsten hittat 150 meter från byggnaden.
– Det här ställde väldigt stora krav på vårt yrkeskunnande. Det var ingen vanlig brand. Men jag stödjer Henriks beslut fullt ut, säger Anders Fagerlund.
Dom meddelas 16 januari.