"Det var inte värt att strejka för det här"

- Nej, avtalet var inte värd strejken. Som sjuksköterskor kliver vi direkt in i jobbet med ett enormt ansvar i vården. Ingångslönen är låg och lönen efter specialistutbildningen täcker inte ens studielånen.

Strejken är slut. Klockan tio på torsdagen återgick strejkande sjuksköterskor i jobb. Utanför Korpen väntade Ulla Wesley, Anita Eksholm, Britt-Marie Schärström, Helen Allgulander och Linnéa Sjöli.

Strejken är slut. Klockan tio på torsdagen återgick strejkande sjuksköterskor i jobb. Utanför Korpen väntade Ulla Wesley, Anita Eksholm, Britt-Marie Schärström, Helen Allgulander och Linnéa Sjöli.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-05-30 04:00
Reine Regen, Monica Lindgren och Tina Thomasson är sjuksköterskor i tjänst på K2 vid Visby lasarett. De tre räknar efter och konstaterar att på deras avdelning är medellönen inte 25 000 som har sagts centralt. Medellönen på K2 är 21 700 kronor i månaden och då dras summan upp av en sjuksköterska med 40 år i tjänst och 26 000 i månadslön.
-  Att parterna accepterar ett avtal efter sex veckors strejk och så nära det första skambudet känns inte bra. Löneökning på nio procent under tre år och en engångssatsning på lägsta lön till trots, säger Reine Regen.
Inte heller den särskilda satsningen på specialistutbildade inom ramen för tre procent 2009 ses med större tillförsikt.
Reine Regen började jobba som sjuksköterska för ett år sedan. Efter tre års utbildning fick han 19 000 i månadslön. Minst 22 000 är den ingångslön han sätter på prislappen. Helst med koppling till löneökning och utbildning under arbete, som den läkarna har i allmäntjänst.
Som avtalet utformats ser han risken att fler väljer att inte vara fackligt anslutna och fler som väljer att jobba utomlands med högre lön och mindre ansvar.

Tufft
- Nej, avtalet motiverar inte strejken. Det har varit tufft att slitas mellan behövande patienter och arbetsgivare som varit strikt stenhård, "gör ert jobb och försvinn", säger Monica Lindgren som efter 30 år i vården och 4,5 års arbete som legitimerad sjuksköterska inte har en lön i nivå med lägsta lön.
Det samma gäller Tina Thomasson, som efter 5,5 år som utbildad sjuksköterska inte heller är uppe i den lägsta lönen, 21 200 kronor.
Personal på K2 var inte uttagen i strejk. Det var däremot personalen vid M5, korttidsenheten med äldrerehabilitering på Korpen. Strax före tioslaget i går samlades personalen utanför entrén för att gemensamt återgå till arbetet.

Lönelyft
- För min del ger avtalet ett lönelyft på 2 000 kronor i månaden. Då är det värt att strejka, säger Linnéa Sjöli.
Efter tre års utbildning och ett års tjänst som sjuksköterska lyfter hon 18 900 kronor i månadslön. Då har hon ändå fått påökt med 400 kronor efter ett arbetsplatsbyte.
På M5 jobbar också Britt-Marie Schärström som är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse på Gotland. Liksom sina kollegor på avdelningen har hon stått strejkvakt utanför Korpen mellan åtta och fyra på dagarna, sedan den 5 maj då avdelningen togs ut i strejk.
- Vi känner ett stort stöd från allmänheten. "Stå på er! Ni är bra!" Det säger både patienter och anhöriga, som gör att vi ser hoppfullt på framtiden nu när avtalet är klart. Tidigare har vi haft lönedialog med chefen en gång om året och sedan har potten fördelats. Samtidigt finns ju alltid möjlighet för chefen att prioritera och begära mer pengar utanför potten, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!