Redan för många år sedan stod klart att Ragn-Sells skulle få ta över kommunens avfallsanläggning i Roma och dessutom ta om hand komposteringsavfall där, väcktes grannarnas oro. Både Dalhemån, som rinner förbi anläggningen, och Gothemån, som Dalhemån rinner ut i, var i fara, ansåg man.
Förbannad markägare
Gothemåns vattenråd riktade då en skrivelse till kommunen angående riskerna för läckage i markerna och vattnet runt anläggningen.
- Vi anmärkte på att om man skulle ha en sådan anläggning här så krävs att inga utsläpp görs över huvud taget, berättar Ulf Smedberg, ordförande för Gothemåns vattenråd.
- Men den skrivelsen togs inte med alls i projekteringen, och nu ser vi hur det gick...
Johanna Larson, som äger marken där Ragn-Sells anläggning ligger och där lakvatten uppblandat med sopor rinner rakt ut i Gothemån.
- Jag är jätteförbannad. Naturens gång kan man förstås acceptera, men inte att sånt här händer, säger hon om att få sin mark förorenad.
Träden dör längs ån
Hennes far Folke Larson har bott på gården i hela sitt liv och är också orolig för sin närmiljö.
- När det var som värst luktade det illa och man såg svart vatten i ån, säger han.
Johanna Larson har hästar och rider ofta över sina marker, totalt 24 hektar mellan Gothemån och vägen från Roma till Dalhem, vid vilken också anläggningen ligger.
- Marken blir värdelös. Det luktar illa och träden längs ån är döende, och det är ingen idé att försöka plantera nya för de lär dö också, säger Johanna Larson.
Rider i området gör också personalen på Stall Dalhem, ett stenkast från Johanna Larsons gård. Där anordnar man ridturer för turister, och Anders Davidsson på Stall Dalhem är mycket oroad.
- När vi rider längs ån ser vi ju hur geggigt det är, och det luktar avföring, rent ut sagt. Man vill ju att våra ritter ska vara en upplevelse för besökarna, inte att de ska behöva syrgasmask, säger Anders Davidsson, som inte bara ser problem för stunden:
- Utsläpp är långsiktiga, det som inte märks i år kanske märks nästa år, eller om tio år...
Regler för privatpersoner
En annan av grannarna, Carina Harstäde, promenerar ofta med sin hund i markerna i trakten, och även hon är bekymrad.
- Det här är riktigt äckligt. Det ser ut som geggigt kloakvatten som ligger och bubblar och pyr.
Johanna Larson har förstått att Ragn-Sells jobbar på problemet, men samtidigt är hon orolig.
- Den största oron ligger i att det kan finnas föroreningar som stannar i marken. Vi vanliga privatpersoner har strikta regler att följa, och så kan företag släppa ut vad som helst.
Sticker i ögonen
Vattenrådets ordförande Ulf Smedberg resonerar likadant. När öns sju vattenråd jobbar hårt för att säkerställa en hög kvalitet på det gotländska vattnet, sticker det i ögonen när privata företag, i det här fallet dessutom anlitade att sköta kommunala angelägenheter, kan låta utsläpp som de här ske, menar han.
- När man först hör sånt här blir man bestört. Sen blir man förbannad.