Extremhöga bränslepriser kan ge färre färjeturer

Trafikverket vill ha möjlighet att beordra färre eller långsammare turer med färjorna till Gotland om bränslepriset går upp väldigt mycket, det står klart sedan underlaget för upphandling blev offentligt.

Karin Bergenås säger att alla åtgärder som görs för att minska bränslekostnaderna vid extremt höga priser, ska göras i samråd med operatören.

Karin Bergenås säger att alla åtgärder som görs för att minska bränslekostnaderna vid extremt höga priser, ska göras i samråd med operatören.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-09-02 07:02

I slutet av vecka 34 lade Trafikverket upp det fullständiga underlaget för hur färjetrafiken ska bedrivas under åren 2027– 2037. I underlaget finns två så kallade ventiler som ska minska konsekvenserna av en plötslig och stor förändring i efterfrågan på biljetter eller om priset på bränsle ökar dramatiskt. Då ska operatören av trafiken kompenseras enligt utförligt beskrivna modeller. Men Trafikverket vill även kunna ändra i avtalet. ”Beställaren har rätt att föreskriva ändringar i avtalskraven för minska kostnaderna, till exempel färre eller långsammare turer eller minskade klimatkrav.”, skriver verket.

– Det här är med tanke på det vi lärde oss under 2022, med de priser på naturgas som var då. Det är inte tänkt att användas vid en vanlig liten höjning av drivmedelspriser, då är det de normala mekanismerna som går in. Men vid en exceptionell ökning så ska man kunna gå in och göra den här justeringen, säger Karin Bergenås, nationell planerare vid Trafikverket. Hon fortsätter:

– Om priserna drar iväg men sedan sjunker igen, då inaktiverar vi ventilen men skulle det hålla i sig så kan vi fortsätta göra åtgärder för att minska kostnaderna.

undefined
Karin Bergenås säger att alla åtgärder som görs för att minska bränslekostnaderna vid extremt höga priser, ska göras i samråd med operatören.

Vilka åtgärder man ska ta till avgörs av omständigheterna.

– Vad man gör beror på vad som just då är lämpligt. Är det mitt i sommaren kanske det inte går att dra in på trafik och tanken är att det här är något som görs i dialog med operatören. En nyckelmening är att vi ska göra det i samråd, säger Karin Bergenås.

Metoden för att räkna ut när ventilerna ska aktiveras är komplicerad men tanken är att operatören ska veta vad de kan förvänta sig.

– Allt handlar om att en anbudsgivare måste känna sig trygg och veta vad det är för typ av affär de ger sig in i och att det ska vara förutsägbart vad som kommer att hända, säger Karin Bergenås.

Har det varit svårt att ta fram metoden?

– Både ja och nej. Vi har försökt lägga det på en lagom nivå och vi har resonerat fram och tillbaka och sett på konsekvenserna både i det längre perspektivet och på vad utfallet blir för en månad.

undefined
Under 2022 fick Trafikverket ge Destination Gotland 150 miljoner kronor extra som kompensation för de kraftigt ökade priserna på drivmedel.

Upphandlingen beräknas vara värd sex miljarder kronor, ungefär en miljard mer än nuvarande avtal. Men vad det egentligen kommer att kosta vet inte Karin Bergenås.

– Det är en uppskattning, det kan bli både billigare och dyrare. Vi vet inte var det kommer att landa, det får anbudsgivarna berätta för oss, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!