Detta missar många inför husköpet på Gotland

Fastighetsköp gör oss fartblinda, vi kollar inte alltid upp allt väsentligt. Dessutom kan saker och ting förändras. "Om man köper något tar man alltid en risk."

Mäklaren Marie Nilsson gillar att skriva kontrakt med kunder som har undersökt allt väldigt noggrannt. Då är det mindre risk för frågetecken i efterhand.

Mäklaren Marie Nilsson gillar att skriva kontrakt med kunder som har undersökt allt väldigt noggrannt. Då är det mindre risk för frågetecken i efterhand.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2021-06-06 08:05

På vissa håll är det försvarets återkomst, eller utökat industribuller, som gör grannarna besvikna. Någon annanstans gäller det vattnet, som plötsligt tar slut i brunnen. Eller kanske hinder mot att bygga ut, på grund av flygzoner, naturvärden, arkeologi eller en detaljplan som sätter stopp.

Vi kanske kan kalla ämnet för "fastighetsbesvikelser", något vi skriver ofta om i GT och även talar mycket om generellt på Gotland.

Delvis gäller det att kolla upp allt ordentligt, innan du köper ett hus eller en fastighet, den så kallade "undersökningsplikten". Alla vet nog inte hur omfattande denna faktiskt är.

Den är till exempel inte nödvändigtvis fullgjord även om du har anlitat en egen besiktningsman – det beror på hur utförlig dennes undersökning faktiskt är. Du bör själv söka information om bullriga aktiviteter i närheten, om vattnet i brunnen, om eventuella intressen i närheten gällande industri, naturvärden, arkeologi, allt möjligt.

– Sånt här går ju att kolla upp, men jag tror det är få som verkligen gör det. Undersökningsplikten hos köparen är långtgående, samtidigt som vi mäklare också ska berätta vad vi vet. Det finns ju till exempel kartor som visar militärens intresseområden – som är mycket mer omfattande än man kan tro – och det tycker jag att man som mäklare ska ha koll på, säger Marie Nilsson på Svensk fastighetsförmedling.

Men som köpare måste du även tänka på att saker och ting kan förändras. Även om du fullföljt din undersökningsplikt, kan omständigheterna vara annorlunda redan om några år.

Ett hus må vara ditt drömhus i dag, men det finns ingen garanti för att allt ser likadant ut i framtiden.

– Torka kan slå till och vattenflöden ändras. Vattenkvalitet är viktigt att kolla, inte minst på Gotland. Sedan kanske grannarna vill bygga ut, eller så vill länsstyrelsen göra ett reservat. Försök kolla upp riskerna innan du köper, säger Marie Nilsson.

Eller som Jonny Flodin, adjunkt i fastighetsvetenskap på KTH, summerar det:

– Om man köper nåt får man anses ta risken för framtida förutsättningar. Det är ingen skillnad mot när du köper en bil, det finns inga garantier mot att den kan gå sönder nån gång i framtiden.

Det är också viktigt att påpeka att ett utökat tillstånd för exempelvis skjutövningar inte nödvändigtvis är en fråga som har med fastighetsaffären att göra.

– Att någon får tillåtelse till en viss verksamhet i närheten, till exempel efter politiska beslut, är inte riktigt en säljare-köpare-problematik. Om det inte rör sig om något som säljaren medvetet hållit tyst om, då blir det en annan sak, säger Jonny Flodin.

Men även om du skulle få rätt mot säljaren i en process, påverkar detta sannolikt inte själva "störningen". Det kan bli tal om justerad köpesumma eller till och med hävande av köpet – men du kan inte få den tidigare ägaren att stoppa försvarets återetablering, eller riva motocrossbanan intill, hur mycket du än vill.

Så i slutändan kan besvikelsen bestå, oavsett.

– Därför finns det flera skäl att undersöka noggrannt. Visst handlar det om att hitta fel. Men det viktiga är kanske inte att sätta dit säljaren, utan att du faktiskt ska veta så mycket som möjligt om förutsättningarna, tipsar Jonny Flodin.

Många varningar har utfärdats på senare tid, gällande överhettade bostadspriser. Men det finns fler anledningar än så att tänka till, innan du slår till.

Plikter vid köp

Säljaren har upplysningsplikt. Hen bör "upplysa köparen om förhållanden som köparen borde upptäcka men lätt kan missa". Upplysningsplikten inkluderar även "sådant man är medveten om kommer ske i framtiden".

Generellt är dock köparens undersökningsplikt starkare. Många köpare anlitar besiktningsman, men denne gör vanligtvis bara en byggteknisk koll. Sådant som el, värme, vatten, ventilation och skorsten bör undersökas ytterligare. Liksom buller, radon, osv.

Källor: FMI, HaV, Mäklarofferter, If.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!