DG: "Biogasen vi använder håller hög kvalitet"

Det låter illa men är väldigt positivt för alla inblandade. Från och med den här veckan börjar nämligen Destination Gotland med storskalig inblandning av biogas i sina tankar, något de är först i världen med.

Nu blir det ännu lite miljövänligare att ta färjan till och från ön.

Nu blir det ännu lite miljövänligare att ta färjan till och från ön.

Foto: Malin Stenström/Dennis Pettersson

Gotland2021-02-16 07:09

När rederiet investerade i de båda LNG-färjorna bidrog det till att sänka deras koldioxidutsläpp med cirka 20 procent. Nu är Destination Gotland redo att ta nästa steg mot en fossilfri sjöfart genom att öka inblandningen av flytande biogas (LBG) från en procent till tio procent, med start precis nu. 

Förhoppningen är att det här kan generera en mer storskalig produktion av biogas på Gotland, men även bland andra biogasproducenter. Något som fram tills nu varit det största hindret för att använda biogas i tankarna.

– Det har varit en utmaning på tillgångssidan eftersom det krävs storskalig produktion för att kunna förvätska biogasen så att vi kan använda den, men nu börjar det lossna. Vår gasleverantör planerar för utbyggnad av sina anläggningar på fastlandet, men vi har även en mycket bra dialog med Biogas Gotland. Kanske kan det här bli startskottet till en mer storskalig produktion, säger Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius.

Och det är fin skit vi pratar om.

– Biogas i den form vi använder håller hög kvalitet. När man använder avfall och gödsel som råvara blir det i princip bara ren metan, medan när man producerar naturgas så blir det mer uppblandat.

Men tillgången är inte enda faktorn som ställer till det för rederierna i jakten på en mer klimatvänlig sjötransport. Priset är en viktig faktor. Enligt DG var det fram tills nyligen i princip omöjligt att använda en större inblandning av LBG på grund av att det var, och fortfarande är, så pass mycket dyrare än LNG.

– Nu har det kommit ner i pris en aning från att vara nästan tre gånger så dyrt till knappt dubbelt så dyrt. För att kunna få ett konkurrenskraftigt pris på biogasen krävs att producenterna vågar skala upp, vilket är vår förhoppning nu.

Och den ökade kostnaden är något som rederiet själva får stå för, då Trafikverket än så länge inte tar hänsyn till om det är LNG eller LBG i tankarna. Sedan återstår att se om biljettpriserna i framtiden kommer att påverkas av de ökade kostnaderna eller ej, något som rederiet ännu inte kunnat svara på.

I och med den större inblandningen av biogas hamnar DG före i sin klimatfärdplan, där målet är att minska koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030 jämfört med år 2010. Åtgärden innebär en minskning motsvarande 9 000 ton koldioxid per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!