Destination Gotland har under pandemin tappat ett stort antal resenärer och gick under våren ner på basturlista. Bolaget har vid ett flertal tillfällen flaggat för att man lidit stora ekonomiska förluster med anledning av pandemin. Den 3 december hemställde Destination Gotland om ersättning från Trafikverket för de förluster som man haft under pandemin.
”Hittills i år (per 30 november) har antalet passagerare minskat med 544 357 jämfört med samma period 2019. Minskningen är direkt kopplad till pandemin och de råd och rekommendationer som Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat”, skriver Christer Bruzelius, vd Destination Gotland, i den hemställan som lämnats in.
Han skriver vidare att de gjort allt vad de kan för att säkra varuförsörjningen till och från Gotland samt de samhällskritiska kommunikationerna till och från fastlandet.
”Vi har fokuserat på att operativt möjliggöra för ett säkert och tryggt resande till Gotland, bland annat genom att begränsa antalet bokningsbara platser ombord och säkerställa minst en tom stol mellan varje sällskap, men det har också inneburit att vi inte har kunnat reducera kostnader som motsvarar det intäktstapp som det minskade resandet innebär”, skriver Christer Bruzelius.
Han uppger att bolaget tappat 269 miljoner kronor under året och anger att tappet är kopplat till de begränsningar och råd som Folkhälsomyndigheten och regeringen utfärdat. Christer Bruzelius skriver vidare att man enbart kunnat ta del av stöd som täckt kostnader på sex miljoner kronor.
Destination Gotland uppger även att tappet varit strax under gränsen för omställningsstödet och att man inte kvalificerat sig för det. Bolaget hemställde därför om att kompenseras med 150 miljoner kronor som en följd av den minskade biljettförsäljningen.
”Vi anser att möjligheten att bära den kommersiella risken för att få passagerare att resa till och från Gotland under avtalet mellan Destination Gotland och Trafikverket satts ur spel med anledning av de begränsningar som införts av Regeringen och Folkhälsomyndigheten. Förutsättningarna för att bedriva trafiken under en pandemi finns inte beskrivna under avtalet”, skriver Christer Bruzelius vidare.
Hemställan gick direkt till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Destination Gotland fick 18 december svar från Anna Fällbom, enhetschef avtal och finansiering, vid Trafikverket:
”Det föreligger ingen rätt till ytterligare ersättning enligt parternas avtal (tjänstekoncession avseende färjetrafik till och från Gotland, 2017-2027). Destination Gotland AB har att begränsa eventuella effekter av myndigheternas råd och rekommendationer genom att ta tillvara de stödåtgärder som staten infört”, skriver Anna Fällbom bland annat i svaret och tillägger:
”Beträffande påstående om att Trafikverket skulle ha konstaterat att avtalet delvis varit satt ur spel, så har något sådant konstaterande inte förekommit”.
Destination Gotlands vd Christer Bruzelius säger att han hade förhoppningar om att Trafikverket skulle förstå bolaget.
– Vi hade hoppats Trafikverket hade hörsammat vårt yrkande och delat ansvaret att upprätthålla den dagliga försörjningen av livs- och läkemedel liksom tillse att det gotländska näringslivet kunnat upprätthållas.
Kommer ni på något sätt att gå vidare med krav på kompensation?
– Det finns liknande situationer till exempel inom upphandlad kollektivtrafik där regeringen har beviljat extra stöd för uteblivna biljettintäkter. Vi anser att man skall överväga det i vårt fall också.
Om ni inte får någon ersättning – hur påverkar det bolaget och i förlängningen Gotlandstrafiken?
– Vi kommer att göra en stor förlust i år, vilket inte är hållbart i ett längre perspektiv inte minst med tanke på vår klimatfärdplan och behov av kommande investeringar, därför tror vi att politiken också kan ta till sig det och överväga att ge Trafikverket nya direktiv.