Polisen har tidigare berättat om hur de aktivt arbetar nere vid färjeterminalen i samband med att Destination Gotlands fartyg lägger till i Visby hamn.
Anledningen? Polisen har vid flera tillfällen lyckats gripa någon som varit narkotikapåverkad eller haft narkotika med sig. Sedan det att polisen berättade om det har flera ärenden tillkommit och att stå vid färjeterminalen är bra, rent taktiskt, för polisen. I veckan föll bland annat domen mot en 28-årig man som haft med två kilo cannabis ombord på färjan.
Destination Gotland är dem som ansvarar för trafiken till och från Gotland. Bolaget tar alltså hand om vad som brukar kallas för Gotlands landsväg mellan ön och fastlandet.
Vi ställde några frågor till Destination Gotlands vd Christer Bruzelius om vad han tycker de har för ansvar kring att knark transporteras på färjorna.
Vad tycker ni att Destination Gotland har för ansvar i och med att många människor transporterar knark ombord på färjorna?
"Vi som arbetar på Destination Gotland delar åsikten om hur viktigt det är att arbeta för ett narkotikafritt samhälle. Som företag har vi lika stort ansvar som andra företag att motverka att narkotika finns och sprids. Polisen är myndigheten som styr hur brottslig verksamhet ska bekämpas och vi har ett bra samarbete med Polisen när det kommer till frågor som denna", skriver Christer Bruzelius i ett mejlsvar.
Hur ser ert samarbete ute?
"Vi har ett nära samarbete med polisen när det gäller informationsutbyte".
Vad gör ni kring det? Och överväger ni att göra någonting mer?
"Som rederiföretag följer vi strikt de krav som finns inom ISPS, det vill säga det regelverk som styr kontrollerna och visitationerna som sker när man reser med oss. Arbetet utförs av Securitas som kontrollerar bagage, legitimation och fordon med jämna mellanrum".
Hur känns det att man använder DG:s fartyg för att transportera knark?
"Som en del i det gotländska samhället vill vi naturligtvis att brottslig verksamhet ska beivras och att det inte ska förekomma ombord på våra fartyg".
Önskar ni att rättsväsendet oftare skulle vara ombord på fartygen? I så fall hur?
"Vi fokuserar på att bedriva vår rederiverksamhet på bästa sätt vi kan och låter polisen vara den myndighet som bäst gör bedömningen hur de ska använda sina resurser på bästa sätt".