Det är ett så kallat ramavtal och innebär att de 18 rederier som godkänts kommer att få erbjudande när de mer specifika uppdragen upphandlas eller beställs i nästa led.
– Det här påverkar överhuvudtaget inte färjetrafiken till och från Gotland. Vi fortsätter leverera enligt avtalet med Trafikverket, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.
När Försvarsmakten behöver olika transporter gör de så kallade avrop eller beställningar. Det kan handla om att frakta personal eller material men även livsmedel och andra förnödenheter i ett läge där försvaret behöver ingripa.
– Vi kommer bara att lägga anbud om vi ser att vi kan tillmötesgå behovet utan att störa färjetrafiken. Stora delar av året har vi överkapacitet när det gäller fartyg så det kan finnas en möjlighet beroende på när och hur, säger Marcus Risberg.
Det är den flotta som Destination Gotland har att tillgå som kommer att användas. Kryssningsfartyget Birka är inte aktuellt att använda.
– Nej, det är inte alls den typen av fartyg som försvaret efterfrågar.
För försvarets del handlar upphandlingen om kostnader på i runda tal 35 miljoner euro under en sjuårsperiood. Hur mycket Destination Gotland skulle tjäna på avtalet går inte att säga eftersom den ekonomiska uppgörelsen görs vid varje avrop.
– Jag kan inte kommentera det ekonomiska. Varje transport är en affär i sig. Det är helt beroende hur stort behov försvaret har och hur stor andel vi kan ge anbud på, säger Marcus Risberg.
Han ser andra fördelar.
– Försvarsmakten anser att vi bedriver en tillförlitlig, trygg och stabil verksamhet som uppfyller alla deras krav. Det är positivt i sig.
Upphandlingen är ett sätt att stärka totalförsvaret ytterligare. Tidigare har liknade ramavtal gjorts men i samband med det förändrade säkerhetsläget har efterfrågan på leverantörer och uppdrag utökats.
– Vi har inte haft ramavtal tidigare men agerat som underleverantör, säger Marcus Risberg.
Försvaret har nu 18 rederier som kan utföra tjänster, däribland linjetrafik mellan Sverige, Finland och kontinenten. När det gäller Destination Gotlands avtal handlar det om två olika tänkbara uppdrag. Det ena rör linjetrafik mellan Visby och Nynäshamn medan det andra handlar om sjötransporter av livsmedel och andra varor samt personal och material i samband med militära övningar och insatser.
– Själva ramavtalet innebär inga förpliktelser. Nu har vi fångat in alla som vi kan göra avrop med, säger David Granbom som är ansvarig för försvarsmaktens upphandling.
Hur det här kan påverka färjetrafiken till och från Gotland kan inte han heller säga.
– Vi har en del vardaglig pågående verksamhet på Gotland med transportbehov fram och tillbaka till ön av personer och material, förutom olika större övningar.
Upphandlingen gäller Sveriges totalförsvar men också Finlands.
– Om försvaret behöver ett fartyg, görs en beställning. Är det tre leverantörer med ramavtal som uppfyller avropet, får alla frågan. Vi redogör för vad vi behöver få gjort och frågar efter kostnad. Sedan väljer vi enligt objektiva kriterium.
– Det här gör att vi kan säkerställa effektivitet och god beredskap, säger David Granbom.
Vid krig eller krigsfara har försvaret andra tvångsmedel till sitt förfogande för att säkra transporter av olika slag.