DG om extraturerna i påsk: "Vi har ett ansvar"

För ett år sedan vädjade Destination Gotland till resenärer att boka om påskresan till ön, nu utökar man trafiken. "Andra rekommendationer i år", säger vd:n.

"Vi har en nära och pågående dialog med regionen, länsstyrelsen och sjukvården på Gotland om reseläget", säger Marcus Risberg, tillträdande vd för Destination Gotland.

"Vi har en nära och pågående dialog med regionen, länsstyrelsen och sjukvården på Gotland om reseläget", säger Marcus Risberg, tillträdande vd för Destination Gotland.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2021-03-24 17:36

Ja, hur får man ihop det egentligen? Att Destination Gotland i mars förra året erbjöd förmånliga villkor för alla som kunde tänka sig att boka om sin Gotlandsresa, men ett år senare meddelar att ett tredje fartyg sätts in för att möta resetrycket i påsk. Lägg därtill att vården på ön i dagarna gick upp i stabsläge på grund av det försämrade smittläget.

Nyheten har diskuterats flitigt i Helagotland.se:s kommentarsfält på Facebook. "Men hallå???!!! Nu går ni ju mot alla restriktioner och rekommendationer? Är det verkligen värt varenda krona, att utsätta människor för skada och kanske till och med döden?" – så lyder ett ganska typiskt inspel där.

Marcus Risberg, DG:s tillträdande vd, säger att beslutet bland annat fattats för att undvika trängsel under överfarterna. 

– Vanligtvis kör vi med tre fartyg under påskveckorna, för att möta den efterfrågan som finns för att komma till Gotland. Under förra påsken, 2020, gällde en mycket tydlig rekommendation om att undvika onödiga resor, och resandet till Gotland var mycket begränsat, därför trafikerade vi enbart med två fartyg.  För oss är det viktigt att säkerställa att det finns gott om plats ombord och vi kommer därför att använda tre fartyg för påsktrafiken, säger han.

Hur ska man förstå skillnaden i ert agerande nu och för ett år sedan?

– Under påsken förra året rådde andra rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. 

De som är oroliga eller förbannade på er, vad säger du till dem?

– Vi har ett ansvar att säkerställa att det går att resa och frakta gods till och från ön, och att resan är så säker och trygg som möjligt. Alla som reser har också ett stort personligt ansvar att inte resa om de känner minsta symptom. Vi har väl inarbetade rutiner. Ett stort antal avgångar med tre stora fartyg möjliggör även ett mer utspritt resande, säger Marcus Risberg.

Men beskedet om påsktrafiken välkomnas också i vissa läger. I den skaran hittas Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring.

– Besöksnäringen är beroende av hur många som kan ta sig hit, så ur vårt perspektiv är detta ett positivt besked. Det har dessutom bevisats under det här året att DG tar ett stort ansvar på sina turer, och att överfarterna fungerat väl ur smittskyddssynpunkt. Både besöksnäringen och Destination Gotland är redo att ta emot dem som kommer hit på ett smittsäkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!