DG:s prishöjning får kritik: "Fel väg att gå"

Destination Gotland höjer priser för gotlänningar och gods. Hos vissa av öns politiker väcker beslutet ont blod. Andra lyfter fram miljöaspekten. "Att man jobbar mot klimatsatsningar som behövs framåt är bra", säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Nu blir dyrare att åka med Gotlandsfärjorna till och från fastlandet. Det beskedet lämnade Destination Gotland i onsdags. Hos öns politiker väcker det blandade känslor.

Nu blir dyrare att åka med Gotlandsfärjorna till och från fastlandet. Det beskedet lämnade Destination Gotland i onsdags. Hos öns politiker väcker det blandade känslor.

Foto: Simon Nilsson

GOTLAND2019-08-16 07:09

Under onsdagen kom beskedet. Priset för att åka med Destination Gotland kommer att höjas för gotlänningar och godstrafik. Anledningen beskrivs vara ökade driftkostnader till följd av klimatomställningen när bolaget räknar med att bli först i världen med inblandning av flytande biogas i reguljär trafik. Beskedet från bolaget väcker blandade känslor hos Gotlandspolitikerna.

Brittis Benzler (V), ledamot i regionfullmäktige, anser att en prishöjning är "helt fel väg att gå".

– Gotland är en del av Sverige och färjan är vår motorväg till resten av landet. En ökad prissättning drabbar både besöksnäringen och gotlänningarnas vardagsliv. Det är bekymmersamt, säger hon och lyfter fram en alternativ prislösning.

– Vägpriser på färjan är ett krav vi haft länge. Det här beskedet gör att frågan känns väldigt aktuell just nu.

Med ”vägpriser” menas att prissättningen på färjan ska vara jämställd med att färdas på allmän väg.

– Visst är det bra att man har färjor som drivs av gas och det är inte mycket man höjer med, men det går åt fel hål. Biljetterna behöver inte bli dyrare, säger Brittis Benzler.

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, är av en annan åsikt.

– Jag tycker att de satsningar man gör på mer miljövänligt bränsle och att man faktiskt jobbar mot de klimatsatsningar som behövs framåt är bra, säger hon:

– Sen kan man alltid diskutera kostnaderna för gotlänningar och gods, och jag kan förstå deras situation. Sen tycker jag aldrig att prishöjningar är bra. Vi får se hur det påverkar godset framåt och producenterna på Gotlands förmåga att sälja gotländska produkter, säger Eva Nypelius.

Jesper Skalberg Karlsson, gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige, lyfter även fram vägpriser som en lösning.

– Det här är ett steg bort från det. Självklart ska företag få justera sina priser med hänsyn till omvärld och bränslepriser. Men statens subvention av färjetrafiken bör räcka till för att hålla priserna nere för gotlänningar.

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) är inne på ett liknande spår.

– Gotlänningar är tvungna att åka färjan. Jag förstår reaktionerna, säger hon:

– Vad rör miljöfrågan kommer alla behöva bidra på något sätt. Men ska gotlänningarna behöva betala mest för en grön omställning. Och ska det verkligen landa på privatpersoner på glesbygden eller på en ö att bekosta det. I längden är det orimligt. Den nationella politiken måste se detta.

SD:s gruppledare i regionfullmäktige, Lars Engelbrektsson, säger att Destination Gotlands prisökning kommer slå mot det gotländska näringslivet.

– Rent spontant tycker jag det är åt skogen, vi är beroende av Gotlandstrafiken. Det är vår väg och vår livsnerv, säger han.

– Vi vill att gotlänningar och gods ska ha samma möjligt som övriga Sverige och inte vara några som bara är mitt ute i Östersjön. Nu är vi mer betraktade som några som är utkastade i sjön.

Jan Wallner, ordförande för Liberalerna på Gotland:

– Investerar man i ny teknik får man betala litegrann. Jag reagerar inte så starkt, om det är dyrare med gasdrift och bättre för miljön köper jag det, kommenterar han.

Miljöpartiets gruppledare Isabel Enström påpekar att nyinvesteringar i fordon eller infrastruktur kostar.

– Att snabbt få ner miljö- och klimatutsläppen är avgörande för vår framtid. Samtidigt är Gotland helt beroende av färjetrafiken och det statliga ansvaret för överkomliga priser behöver öka.

Feministiskt initiativ på Gotland menar att DG:s höjning av priset kanske gör att fler väljer att ta flyget. De menar då att klimatvinsten blir marginell.

"Fi anser att prishöjningen är felriktad då den drabbar bofasta gotlänningar och riskerar att motverka målet om att Gotlands befolkning ska växa. Dessutom riskerar höjningen att få flygtrafiken att öka vilken raderar den marginella klimatvinsten från DG:s byte av bränsle.

Det är förståeligt att DG:s utgifter ökar, men Fi ser hellre andra lösningar är prishöjningar för utvalda grupper. Ett komplement till såväl prishöjningar som bränslebyte skulle kunna vara avgångar med långsammare färjor med lägre priser och utsläpp under vissa perioder och tider", skriver Fi i en kommentar.

Helagotland.se har sökt KD:s representanter på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!