Gotlandsbolagets vinst minskar kraftigt

Dyrare bränslepriser pressar Gotlandsbolagets finanser, enligt bolagsledningen. Nu kan linjernas biljettpriser stiga.

Marcus Risberg, vd på Destination Gotland.

Marcus Risberg, vd på Destination Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-09-28 14:22

Redan för flera veckor sedan kunde GT berätta om hur omvärldsläget i allmänhet och gaspriserna i synnerhet slagit mot Destination Gotlands ekonomi. Då flaggade bolagets vd Marcus Risberg för kommande prishöjningar, men att man skulle avvakta och se utvecklingen. Men på onsdagen kom alltså beskedet.

– Det är ju skenande kostnadsutveckling och priser på drivmedel som ligger bakom väldigt mycket av resultatförändringen. Nu ser vi över prisstrukturer för kommande period och år. Där har vi en inverkan av att kostnadsläget kontinuerligt tickat uppåt. Vi har gjort prisjusteringar under året men det har bara delvis kunnat kompensera för de ökade bränslekostnaderna, säger Marcus Risberg.

Han vill inte gå ut med några siffror för Destination Gotland separat, men vinsten före skatt föll till 46 miljoner kronor för perioden januari-augusti i år, ner från 219 miljoner kronor samma period i fjol för hela Gotlandsbolaget. En minskning med hela 173 miljoner kronor.

– Vad det kommer innebära konkret i praktiken kan jag inte svara på här och nu. Men det är förstås viktigt att understryka att man kan se att den ökade kostnadsbilden för framförallt bränsle kan, och redan har återspeglat sig i biljettpriserna, och kommer att fortsätta göra det, säger Marcus Risberg.

Hur mycket dyrare kan biljetterna bli?

– Jag vill inte spekulera i det och vi sitter för tillfället och tittar på det. Men jag vill inte föregå något ännu, säger Marcus Risberg.

Läget på gasmarknaden har varit extremt kaotiskt sedan Rysslands invasion av Ukraina. Nordstream 2 hann aldrig tas i bruk, och Ryssland har strypt leveranserna i Nordstream 1 med hänvisning till diffusa driftfel. De senaste händelserna med sabotaget mot Nordstream 1 och 2 har gjort läget än mindre förutsebart.

På onsdagen rusade naturgaspriset i Europa för andra dagen i rad. Priset på råvarubörsen i Amsterdam steg med drygt 12 procent,

Ryska Gazprom har också meddelat att gasflödet genom Ukraina kan stängas av, vilket skapar ytterligare oro på marknaden.

På onsdagen flödade gasen som vanligt genom Ukraina, men fortsatt på de lägre nivåer som rått sedan kriget bröt ut.

Situationen sätter press på länderna i Europa, som blivit alltmer beroende av flytande gas bland annat från USA, att fylla på gaslagren snabbt och att få ned förbrukningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!