"Destination Gotlands resultat har drastiskt försämrats 2022", skrev rederiets vd Marcus Risberg nyligen i en insändare. "En prishöjning är helt nödvändig, då vi inte kan driva trafiken med förlust", fortsätter han.
Men hur dåligt går det egentligen, sett till hela koncernen, där DG och moderrederiet Gotlandsbolaget ingår?
Inte dåligt alls, enligt en färsk analys från Dagens Industri, med följande rubrik: "Lönsamheten är dold under ytan".
Tidningen konstaterar först att "avkastningen på sysselsatt kapital" är ganska låg. Men "vinsten speglar inte sanningen", menar man.
Detta har huvudsakligen med så kallade avskrivningar att göra. Färjorna skrivs av på bara tio år, vilket innebär "extremt höga" årliga avskrivningar, något som trycker ner vinsterna enligt tidningen. Det kan jämföras med Viking Line, som nyligen ökade sin avskrivningstid från 25 till 30 år.
Resultatet blir att Gotlandsbolaget egentligen har det gott ställt, både sett till tillgångar och kassaflöde.
– Jag tittar mycket på just kassaflöden, för dem kan man inte dölja. Det är intressant att de här skiljer sig så mycket från vinsterna, som man trycker ner med de korta avskrivningarna. Vi har tittat på den reella lönsamheten och jag skulle säga att den är väldigt hög, förklarar Magnus Dagel på Dagens industri.
Han är gotlänning från början, har en mångårig bakgrund som fondförvaltare samt aktieanalytiker – och ligger bakom den aktuella analysen:
– Vi ville titta på Gotlandsbolaget eftersom de nyligen blivit börsnoterade och fått ett högt börsvärde. Men även då många av våra läsare är sommargotlänningar och den stora prisökningen har blivit omdebatterad.
Motargumentet, gällande avskrivningarna, brukar handla om att tiden ska motsvara upphandlingsperioden. Denna är också på tio år; DG innehar just nu avtalet om Gotlandstrafiken åren 2017-2027.
Men detta resonemang håller inte, enligt Magnus Dagels analys. Dels hänvisar han till Trafikverket, som påpekar att Gotlandsbolaget oftast står som enda anbudsgivare och att "risken att bli av med kontraktet får betraktas som begränsad". Men dessutom blir ju inte tillgångarna plötsligt värdelösa, om så skulle ske.
– Det finns ett stort restvärde även efter tio år, det ser man inte minst i de reavinster som just det här rederiet gjorde innan årsskiftet, säger DI-experten.
Då det handlar om en analys, snarare än en klassisk artikel, finns inga kommentarer från Gotlandsbolaget i Dagens Industri.
För GT berättar rederi-vd:n Håkan Johansson att han inte håller med om tidningens bild:
– Det här är inte en journalistisk artikel utan en aktieanalys och som sådan tar den inte hänsyn till utvecklingen, i och med kriget i Ukraina. Den bortser alltså helt och hållet från det som faktiskt ligger bakom prisökningen.
Vad säger du om att ni har en "dold lönsamhet"?
– Vi håller inte med, det finns ingenting dolt. Avskrivningstiden avviker visserligen från normen i branschen, men detta påverkar inte ens biljettpriset. Vi har en helt annan syn på det, svarar Håkan Johansson.
Åter till Magnus Dagel. Han är tydlig med att Gotlandsbolaget absolut inte gör något olagligt. Men att bilden av ett bolag på ruinens brant kan ifrågasättas.
– Jag förstår att man vill kompensera för kostnadsökningar. Men det finns fortfarande väldigt bra lönsamhet i den här koncernen, säger han.