Diabetes har ökat bland de yngre barnen

Forskning gjord vid Umeå universitet visar en alarmerande ökning av diabetes bland små barn.
Även vid Visby lasarett tycker man sig märkt en ökning av de allra yngsta patienterna de senaste åren.

Gotland2004-07-02 04:00
Studien som gjorts vid institutionen för klinisk vetenskap i Umeå har granskat insjukningsfrekvensen i typ 1-diabetes, även kallad ungdomsdiabetes. Tidsperioden 1983 -1991 har jämförts med 1992 - 2000 och omfattar barn upp till 14 år.
Typ 1-diabetes har ökat med hela 40 procent bland barn under fyra år. Bland fem- till nioåringarna har sjukdomen gått upp med 21 procent, medan ökningen i gruppen 10 - 14 år är 14 procent.
­Vi har haft ganska många på senare år som varit lite yngre. Gotland ligger högt jämfört med riksgenomsnittet när det gäller diabetes och har alltid gjort det, säger Yvonne Gardell, barnsjuksköterska vid Visby lasarett.
Enligt det västerbottniska forskarlaget kan en stor del av ökningen förklaras med övernäring, alltså att barnen äter för mycket och har ett högt intag av socker och kalorier.
Men någon entydig förklaring till uppgången finns inte, och det är inte heller bevisat att högt sockerintag leder till diabetes. Klart är däremot att en del av fallen kan förklaras med individernas genetiska förutsättningar. Omkring 20 procent av befolkningen har dessa förutsättningar, men knappt hälften av dessa utvecklar diabetes. Det berättar Kalle Johansson, vikarierande barnläkare vid Visby lasarett med mer än 25 års erfarenhet av studier kring diabetes bland barn och ungdomar.
Undersökningar har visat att människor med diabetes i högre grad haft en viktökning över genomsnittet under sina första levnadsår.
­Detta säger inte att viktökning är detsamma som ökad risk för diabetes. Det kan lika väl hänga ihop med att de redan håller på att utveckla diabetes, säger Johansson.
Boven bakom diabetessjukdomarna kan lika väl vara vår omgivning som vårt kostintag.
­Det finns säkert ett antal miljöfaktorer och dem letar man efter. Ska man som förälder oroa sig över barnens konsumtion av onyttig mat?
­Ja, man ska vara orolig över snabbmat, läsk och godis men inte för risken att utveckla diabetes utan ur folkhälsosynpunkt. Att koppla ihop socker med sockersjuka känns ännu inte relevant, säger Kalle Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om