Dialog om förskolan

- Vi vill veta hur föräldrarna vill ha förskolan.Så säger skoldirektör Peter Molin som nu drar igång en bred dialog om förskolan.Målet är att Gotland ska kunna erbjuda den bästa förskolan.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-05-19 04:00
Det har stormat en hel del kring förskolan den här våren.
Föräldrauppror, demonstrationer och stormöten har krävt stopp på de besparingar som drabbar barnen. Man har krävt kvalitet och trygghet för barnen. Och inga mer personalinskränkningar i förskolan tolereras.

Genomgripande analys
Den dialog som barn- och utbildningsförvaltningen nu inleder kan se ut som en direkt följd av dessa kraftfulla föräldrayttringar. Men riktigt så är det inte.
- Dialogen om den framtida förskolan var planerad sen tidigare, säger Peter Molin.
"Förskola Gotland 2010" kallar man det arbete som nu drar igång. Ett arbete som handlar om att forma den framtida gotländska förskolan. Och att införa en gotländsk förskolegaranti.
- Vi behöver göra en genomgripande analys av förskoleverksamheten. Vi vet att det finns mycket bra verksamhet och den vill vi lyfta fram. Kanske finns också sånt som behöver förbättras, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (c).
Men först av allt ska man lyssna på föräldrarna. Hur vill de ha förskolan? Var ska den ligga? Nära hemmet eller i anslutning till arbetsplatsen? Vilka tider vill man ha sina barn i förskolan? Vad är viktigt i miljön och utformningen?
- Vi vill veta vad föräldrarna vill, säger Peter Molin.

Tidning i lådan
Idag dimper en tidning ned i samtliga hushålls brevlådor. "Hur vill du att förskolan på Gotland ska vara?" heter den och den är ett underlag till de möten som sen följer i nästa vecka.
På tisdagskvällen hålls möten i Roma och i Eskelhem och på onsdagskvällen i Hemse och Rute. Sista mötet blir i Visby tisdagen i veckan därpå. Det är grund- och förskolecheferna Bisse Carlsson och Mats Hanell samt Barbro Thomsson från förvaltningen som kommer att leda dialogmötena.

Dialog på nätet
När föräldrarna har sagt sitt ska tjänstemän och politiker sätta sig ned och formulera underlaget för det som kan bli en gotländsk förskolegaranti.
Kommer garantin att ge en bättre förskola än vad lagen kräver?
- Det är för tidigt att svara på. garantin kommer till stor del att bygga på vad föräldrarna har för önskemål.
Någon beslut om att garantin ska införas har dock inte fattats än, men det kommer att finnas med när arbetet med internbudgeten för 2010 inleds i oktober.
Föräldradialogen förs även på nätet där man lagt ut en särskild frågelåda på BUF:s hemsida.

Det finns idag 62 förskolor på Gotland - kommunala och enskilda.
Det finns 29 familjedaghem samt 2 öppna förskolor.
Drygt 2 500 barn är inskrivna i förskola eller familjedaghem.
98 procent av alla 4-åringar på Gotland går i förskola.
Kostnaden för en förskoleplats (35 timmar/vecka) är enligt kommunens beräkningar 77 755 kronor/ år
Enligt Skolverkets beräkningar kostar en heltidsplats i förskola 150 700 kronor. (Då har man räknat på 40 timmar/vecka och även räknat in lokakostnad samt andra overhead-kostnader.)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!