Diaverum förlorar njursjukvården

Sedan 2009 har privata Diaverum huserat i lasarettets lokaler, men snart är det slut. I går meddelade Region Gotland att företaget förlorat upphandlingen till förmån för ett tyskt dialysföretag – ett beslut som berör över 300 patienter.

Flyttar ut. Efter nästa sommar tar ett nytt bolag över Diaverums lokaler.

Flyttar ut. Efter nästa sommar tar ett nytt bolag över Diaverums lokaler.

Foto: Dennis Pettersson

gotland2017-06-17 18:00

När Diaverum tog över njursjukvården 2009, var Gotland först i landet med att lägga ut hela sin njursjukvård på en privat entreprenör. Beslutet var kontroversiellt och hett omdebatterat. Hela den då rödgröna oppositionen reserverade sig mot beslutet som man menade riskerade att skapa sårbarhet i vården. Men sedan dess har Diaverum övertygat politikerna och inför den här upphandlingen var det bara Vänsterpartiet som krävde att Region Gotland skulle återta sjukvården i egen regi.

– Såväl patienter som förvaltning och nämnd är nöjda med njurverksamheten som idag bedrivs av Diaverum, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar i ett pressmeddelande.

Men i går blev det klart att Diaverum förlorar upphandlingen om nästa avtalsperiod. Av de tre inlämnade anbuden var det det tyska medicinteknikföretaget B Braun Medical AB som vann. Enligt Rolf Forsman, beställarchef inom hälso- och sjukvården, var priset avgörande.

– Hos oss är det pris och kvalitet som man betygssätter. Diaverum har i vissa fall högre kvalitetspoäng men B Braun har lagt ett väsentligt lägre pris. Alla tre anbud uppfyller dock alla tre skallkrav, säger han.

Avtalet, som löper över fem år, blev totalt över 9 miljoner kronor billigare med Braun, jämfört med det anbud som Diaverum lagt. Upphandlingen innebär att Diaverum får lämna lokalerna på lasarettet och att B Braun flyttar in med start den 1 september 2018.

– Vi tycker att det är enormt tråkigt att vi har förlorat upphandlingen. Vi har inte bestämt om vi ska överklaga ännu, säger Diaverums Sverigechef Christina Sterner i en skriftlig kommentar till GA.

Enligt Rolf Forsman bedriver B Braun ingen liknande verksamhet i Sverige i dag, utan närmast i Helsingfors:

– Det är klart att det gör det lättare om verksamheten finns på nära håll. Men de får redovisa referensobjekt som vi tittar på. De har många liknande verksamheter i Europa.

Diaverum har i dag över 300 patienter som regelbundet besöker mottagningen, varav 26 dialyspatienter.

Vad blir det för skillnad för patienterna?

– Förhoppningsvis ingen skillnad alls. Vi har ställt motsvarande krav som i förra upphandlingen och det ska ske en överlämning mellan utförarna, säger Rolf Forsman.

Dialys på Gotland

Njursjukvård med dialys har funnits på Gotland sedan 1973. När behovet ökade byggdes 2006 ett hus för verksamheten i lasarettsparken.

I upphandlingen 2009 lämnades två anbud och Diaverum vann. I den här upphandlingen lämnades anbud från tre företag: Diaverum, B Braun och Fresenius.

Fakta: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om