Dieselkraft från Gotland igång när elpriset stiger

Den senaste tiden har elpriserna nått nya rekordnivåer i landet och det har inneburit att Vattenfall fått starta sina reservkraftverk på Gotland som drivs med bland annat diesel.

Per Larsson, ansvarig för Vattenfalls produktionsplanering i Norden, tror att det mildare vädret kan ha en dämpande effekt på elpriset.

Per Larsson, ansvarig för Vattenfalls produktionsplanering i Norden, tror att det mildare vädret kan ha en dämpande effekt på elpriset.

Foto: Vattenfall

Gotland2021-12-12 07:02

De senaste veckorna har elpriset slagit rekord efter rekord. Bara i måndags, vecka 49, låg priset en viss tid en bra bit över sex kronor per kilowattimme. Också norra Sverige, som annars brukar ha lägre priser, har drabbats av prisrusningen.

I de här extrema lägena går flera reservkraftverk igång. Kraftverk som alla gånger inte är så miljövänliga – som till exempel det oljeeldade Karlshamnsverket. 

Även på Gotland har Vattenfall Värme bjudit ut el från sina reservkraftverk som består av två kraftvärmedieslar i Visby och två gasturbiner i Slite. Enligt Per Larsson, ansvarig för Vattenfalls produktionsplanering i Norden, har verken på Gotland behövts startas en handfull gånger de senaste veckorna. Senast var i torsdags vecka 49.

Vad är det då som lett fram till de rekordhöga priserna och att reservkraft, som i Gotlands fall inte varit i drift på flera år, måste startas?

– Det har varit extremt kallt och stundtals en ansträngd situation. Då kan kraftverk som normalt inte brukar gå för att de har en hög produktionskostnad få träff på elbörsen. Om utfallet av auktionen blir att priset ligger över produktionskostnaden då behöver vi köra igång de här anläggningarna för då har vi ett åtagande att leverera den kraften, säger Per Larsson.

Men varför slår elpriset rekord, gång efter annan, just i år?

– Dels påverkas vi av omvärlden. Vi är en nordisk marknad som är sammankopplad med den kontinentala marknaden via olika kablar. Elpriserna på kontinenten påverkas mycket av naturgaspriserna och dessa har, i likhet med andra bränslepriser, gått upp oerhört mycket. Det påverkar hela omvärlden. Sen har vi en situation här i Sverige då att det har varit väldigt kallt de senaste veckorna i kombination med att det blåst mindre än vad som är normalt den här årstiden. För några veckor sedan hade vi ju också de tillfälliga begränsningarna i vattenkraftproduktionen på grund av isläggningen, men det är avklarat nu, berättar Per Larsson.

Till detta kan läggas den begränsade elöverföringsförmågan inom Sverige som gör att södra Sverige blir mer påverkad av utlandsförbindelserna och de kontinentala priserna. 

Vattenfall framställer sig ju som ett miljövänligt alternativ. Hur känns det då att behöva använda mindre miljövänliga alternativ som de på Gotland?

– Det är väldigt sällan som det görs, men i sådana här ansträngda situationer behövs ju alla kraftslag som till exempel det stora oljeeldade kraftverket i Karlshamn, men även anläggningarna på Gotland. Att priserna blir så här höga beror på att det är ont om produktion och då är det ju bra att det finns reservkraft. Vi vill helst vill producera el med andra kraftslag, men vi bjuder alltid in all tillgänglig produktionskapacitet till marknaden, annars skulle priserna blivit ännu högre, säger Per Larsson.

Hur mycket diesel bränner ni i timmen?

– Det är tyvärr inget jag kan uttala mig om, blir hans svar.

Vad tror du om priserna framöver. Kommer de att sjunka eller fortsätta stiga?

– Det är svårt att uttala sig om men det verkar som om att det kan bli lite mildare väder den närmaste tiden och då går elförbrukningen och efterfrågan på elen ner, så det kan ha en dämpande effekt på priserna. Sen kan det hända mycket grejer. Det vet man aldrig, avslutar Per Larsson.

Myter om el

Det kostar mindre att låta lampan lysa än att tända och släcka den. Strömmen ökar under några sekunder när du tänder en lampa eller startar en maskin. Det påverkar inte elförbrukningen.

Lågenergilampor är överreklamerat. Glödlampor bidrar till uppvärmningen. Det stämmer att glödlampor alstrar värme, men det är inte säkert att värmen sprid där den gör mest nytta. Enligt energimyndigheten kan hushåll spara 50-80 procent genom att byta till lågenergilampor.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!