Resor för nästan 25 miljoner – som innan pandemin

De digitala mötena sparade både pengar och miljö. Så skulle det fortsätta även efter pandemin – regionen skulle inte återgå till lika mycket resande som tidigare. Det gick sådär med det.

Resorna med flyg har endast blivit marginellt färre, jämfört med innan pandemin, för Region Gotland. Gällande kostnader ser det ut på samma sätt.

Resorna med flyg har endast blivit marginellt färre, jämfört med innan pandemin, för Region Gotland. Gällande kostnader ser det ut på samma sätt.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-03-30 10:05

Under pandemin fick de flesta av oss stifta nära bekantskap med både Teams och Zoom, som är två exempel på plattformar för digitala möten. När restriktionerna förbjöd oss att träffas skedde något av en revolution inom icke-fysiska träffar; få åkte till sin arbetsplats – och definitivt inte på några jobbresor.

Region Gotland tillhörde dem som räknade hem miljonvinster på kuppen. Resekontot för de anställda minskade från 24,8 miljoner kronor år 2019 till 3,9 miljoner två år senare. Bara politikernas resande minskade med över 90 procent på bara ett år.

De flesta verkade också överens om att förändringen inte var av temporär karaktär. När det visade sig att arbete och sammanträden kunde utföras på distans, med gott resultat, skulle man också fortsätta med detta – det gav ju vinster både ekonomiskt och miljömässigt.

– I framtiden tror jag att det blir betydligt fler digitala möten än fysiska, sade till exempel regionstyrelsens dåvarande ordförande Eva Nypelius (C), i en intervju från 2020.

Nu ser denna digitala revolution ändå ut att ha kommit av sig, åtminstone sett till regionens resande. Kostnaderna för detta landade i fjol på 23,5 miljoner – det vill säga nästan på samma nivå som 2019.

Regiondirektör Stefan Hollmark menar att det har med prisökningar, per biljett eller hotellnatt, att göra:

– Mot bakgrund av att vi har haft en hög inflation de senaste åren och att resande och framförallt övernattningar har blivit dyrare, drar vi slutsatsen att resandet ligger på en lägre nivå totalt sett än vad det gjorde 2019, säger han.

Men nej, den slutsatsen håller inte riktigt. Skillnaden är närmast marginell.

När Helagotland ber om statistik över antal flygbiljetter, visar sig denna siffra ha minskat med bara tre procent; från 11 257 enkelresor 2019 till 10 869 i fjol.

Enligt Stefan Hollmark är det fortsatt viktigt att hålla de här summorna på låga nivåer:

– Med tanke på det ekonomiska läget och att resor är en stor kostnadspost för regionen, är det ändock viktigt att alltid ställa sig frågan om det är möjligt att genomföra mötet digitalt i stället för att behöva resa. Det är också är en del av vår policy. Det är dessutom viktigt att vi hela tiden följer resekostnadsutvecklingen, säger han.

Regionens ekostrateg Helena Andersson påpekar samtidigt att "fullmäktige har gett alla förvaltningar ett mål att minska utsläppen med 13 procent per år under denna mandatperiod". 

Även detta rimmar illa, med det faktum att man nu reser ungefär sex gånger så mycket som för två år sedan.

Samtliga tillfrågade motiverar siffrorna med "behovet av att även träffas fysiskt ibland".

– Olika möten kräver olika. Handlar det om att lyssna och ta del av information passar digitala alternativ och då väljer vi det. Min bild är att vi deltar mer via länk i dag än tidigare. Vi väljer alltid det alternativet när så är möjligt. Samtidigt är deltagande viktigt i sammanhang som gynnas av det fysiska mötet. Målet är att vi ska vara i tiden och ha hög kvalitet – då måste vi ibland resa för att få del av det som stärker oss, kommenterar regionstyrelsens nuvarande ordförande Meit Fohlin (S).

Men finns det inte anledning till självkritik ändå, med tanke på policyn, ekonomin, miljömålen – och allt snack om digitala möten?

– Jo, absolut. Självklart ska vi alltid värdera det vi gör, både ur klimat-, miljö- och ekonomiperspektiv, svarar Meit Fohlin.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) kommenterar siffrorna. Politikerna står dock inte själva för merparten av resorna, det gör tjänstemän och andra anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!