De senaste åren har antalet personer på Gotland som använder sig av nätläkartjänster som Kry och Min doktor ökat markant. I stort sett har både besöken och kostnaderna fördubblats varje år sedan 2017, och 2020 var inget undantag. För fyra år sedan använde sig 814 personer av digital vård. För 2020 är prognosen 11 564 digitala vårdbesök hos vårdpersonal som läkare och psykologer.
– Jag är inte förvånad med tanke på den situation som vi har befunnit oss i under 2020 med pandemin och all den oro som har varit. Jag hade faktiskt väntat mig att det skulle bli mer än en fördubbling, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kostnaden för de digitala vårdtjänsterna steg från en halv miljon år 2017 till drygt 2,7 miljoner kronor 2019. Förra året hade de ökat till strax över 4,9 miljoner. (Totalsiffrorna för 2020 är en prognos på grund av en del eftersläpning i faktureringen.) Kostnaden hamnar under posten utomlänsvård.
– Det urholkar ju vår budget när det gäller utomlänsvård. Och det är ju ingenting som vi beställer utan det är fritt fram att ta pengar ur vårt konto och det kan jag naturligtvis inte tycka om, säger Mats-Ola Rödén.
Han tror att det ökande användandet av nätläkare har flera orsaker.
– Enkelheten och att vi har smartphones allihop. Jag tror att det finns en otålighet också. När man väl kommer på att man borde söka, då vill man ha svar direkt. Och i de här tiderna med oro över covid så blir det ju ytterligare saker som man måste fråga.
Mats-Ola Rödén efterlyser nationella regler kring nätläkarföretagen så att regionen själv kan styra över sin budget. Men det finns också saker som regionen själv kan bli bättre på.
– Det handlar till exempel om att torgföra att man kan få betydligt bättre råd och hjälp via 1177, och dessutom nå den vårdcentral där du är listad. Och så måste vi bli bättre på den här typen av konsultationer och ha tillgänglighet på andra tider på dygnet än vi har i dag.
Sedan i våras erbjuder Region Gotland appen ”Alltid öppet”. Via den kan ett bokat läkarbesök genomföras via video istället för att patienten tar sig till läkaren, ett smittsäkert alternativ. Drygt 1 000 gotlänningar har under 2020 använt sig av appen.
– Jag tror att besöken kommer fortsätta att öka men jag tror inte det blir samma kraftiga ökning som under 2020, säger Fredrik Hasselberg, digitaliseringschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.