Digitalboxen är omodern

Omställningen till digital-tv avslutades i höstas.Men digitalboxarna är redan på väg att bli omoderna.- Folk har precis börjat förstå hur det fungerar, då är det dags att byta igen. Det säger Tommy Palmelöv, delägare i företaget Tv-tjänst i Visby.

Foto:

Gotland2008-03-12 04:00
Den här dagen har han levererat en ny platt-tv till Siv och Lennart Sundström i Visby, och hjälper paret med installationen, och att koppla in digitalboxen.
Omställningen till digital-tv startade på Gotland i september 2005, sedan följde resten av Sverige efter hand. Två miljoner boxar såldes under de tre år skiftet tog.

Mpeg 2
Men tekniken, som heter Mpeg 2, är redan på god väg att bli omodern. I Mälardalen sänder SVT i den nya digitala formatet Mpeg 4 på prov.
För att kunna se tv sänd i Mpeg 4 krävs att tittarna skaffar nya digitalboxar.
Det nya systemet ska ge bättre ljud och bild, och komprimerar de digitala bilderna så att ännu fler kanaler får plats i marknätet, vars kapacitet är begränsad. Mpeg 4 gör det också möjligt att sända HD-tv som ger en bild med högre upplösning.
Medan Lennart Sundström är positivt inställd till den digitala utvecklingen känner sig Siv skeptisk.
- Det är inte klokt. Det blir dyrt när folk måste byta saker hela tiden. Jag tycker att bilden och ljudet är bra som det är, säger Siv Sundström.

Goda affärer
Övergången till digital-tv innebar goda affärer för tv-handlarna när alla skulle köpa boxar och många behövde hjälp med installationen.
Nu är Tv-tjänst en av de firmor som väntar på att få börja sälja nästa generations digitalboxar.
- Det är kul att det händer något nytt, men det är tröttsamt för våra kunder, konstaterar Tommy Palmelöv.

Sporten driver på
Omställningen till det nya digitala systemet kommer att ske varsammare än övergången från analog till digital tv.
- Vi drar inte ner rullgardinen en viss dag. Tanken är att övergången ska bli väldigt mjuk och ske under flera år, säger Kerstin Morast, chef för tillståndsavdelningen på Radio- och tv-verket.
Marksändningarna sker i dag i fem nät, men det finns planer på ett sjätte. De bolag som får Radio- och tv-verkets tillstånd att sända i det sjätte måste enligt reglerna göra det i Mpeg 4, medan övergången i de övriga näten kommer att ske efter hand.
- Utbyggnaden av det sjätte nätet kommer sannolikt att starta inom sex till nio månader, säger Kerstin Morast.
Branschen trycker på - Intresset att sända tv i Sverige är mycket stort.
Större än vad Radio- och tv-verket räknat med.
För tillfället behandlas 87 ansökningar från internationella, nationella och lokala bolag. Besked om vilka som får tillstånd blir klart i april.
Enligt Lennart Ivarsson, informationschef på den statliga medieoperatören Teracom, kommer de båda digitala systemen att fungera parallellt under många år.
- Dagens kanalutbud kommer att sändas i Mpeg 2 under överskådlig tid, men de som vill ha del av det nya behöver skaffa ny box, säger han.
Mpeg 4-boxarna väntas till en början kosta runt 2 000 kronor.
Övergången från analog till digital tv kostade mer än en miljard kronor och finansierades av intäkter från Teracoms affärer.
Teknikskiftet omgärdades av omfattande informationskampanjer, men några sådana kommer troligen inte att vara nödvändiga vid införandet av Mpeg 4, tror Lennart Ivarsson.
Även Anders Appelqvist, vd för Elektronikbranschen, leverantörernas och handlarnas branschorganisation, är övertygad övergången till Mpeg 4 blir smidigare än när de digitala sändningarna infördes.
Han tror att tittarna självmant kommer att skaffa sig den senaste tekniken.
- Många kommer frivilligt att byta sina boxar. Sett ur ett historiskt perspektiv har teknikutvecklingen drivits på av sporten, och vi har flera stora idrottsevenemang som fotbolls-VM och vinter-OS framför oss de närmaste åren, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om