Digitalt vallrally för tips om bättre skörd

Det har funnits i många år – men nog aldrig varit så hett som nu. Vallrallyt har blivit digitalt och hjälper lantbrukare på distans att få optimal skörd.

Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet.

Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet.

Foto: Mathilda Lavergren

Gotland2021-05-30 17:03

När torkan slog till under 2018 blev krisen ett faktum. Grovfoder till djur var i princip omöjligt att få tag i, och till säsongen 2019 var alla förråd tömda.

Vallrallyt är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet, Lantmännen, Länsstyrelsen och Växa Sverige, i princip alla organisationer som har med lantbruk att göra. Lantbrukarna får en prognos på när man bäst ska skörda vallarna för att få ett så bra näringsvärde på fodret som möjligt. Efter torkan har det här blivit än viktigare och många saker har hänt på vallfronten för att kunna klara ytterligare torrperioder.

Stefan Uddin är växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet på Gotland, och en av arrangörerna av Vallrallyt 2021.

– Normalt ger vi oss ut på fältvandringar där vi tittar på olika vallar och diskuterar gräsblandningar och gödsling. Men på grund av pandemin har det inte varit möjligt, och därför sänder vi istället digitalt, säger han.

Även 2019 var ett torrt år på Gotland, vilket ställde till det för öns bönder.

– 2020 blev ett bra år, och många försökte komma ikapp med det man tappat från föregående år. För det fanns inte ett halmstrå i ett enda förråd efter torråren.

Den här våren har varit kylig vilket gjort att vallen inte växt till sig så mycket – så några jättevolymer blir det kanske inte men den har ett bra näringsvärde, enligt Stefan Uddin. Inom några veckor drar vallskörden igång för fullt.

Nu har Arla även krävt att mjölkbönder ska göra markkartering för att få reda på värden för näringsämnen på åkrarna så att man gödslar rätt. I fjol karterades cirka 5 000 hektar på Gotland, och det har visat sig att många djurgårdar har för låga kaliumvärden.

– Det kunde man kanske inte tro eftersom det används ganska mycket stallgödsel i produktionen. Men i dag tar vi mycket större skördar än tidigare vilket även gör att mer näringsämnen tas bort från jorden. Därför har många börjat gödsla med mer kalium. 

Men allt fler har också börjat fundera på bevattningsdammar för att ta till vara överskottsvattnet på hösten och vintern.

– I dag tänker man mycket mer på vilka vallblandningar man har, att man tar lite extra areal till vall, och några har sått råg i höstas som man sedan ensilerar och använder som grovfoder. Även majs har blivit populärt igen då det tål torka bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!