Dignande bord på Bottarvegården

Hoburgs hembygdsförening bjöd in till traditionsenligt kaffekalas i helgmillum på nyårsdagen. Redan före utsatt tid ringlade kön lång utanför huvudbyggnaden vid Bottarve.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-01-02 04:00
Helgmillum är en gammal tradition som hembygdsföreningen återinfört. Ordet betyder "mellan helgerna", och det börjar med julen och slutar med trettondagen. Förr i tiden innebar helgmillum två-tre veckors oavbrutet kalasande hos släktingar och grannar.
Nyårsdagen är mitt i helgmillum, och i går höll Bottarvegården för femte året i rad öppet med kokkaffe och femton sorters kakor.
- Det är en gammal tradition, det här. Man serverade inte mat på de här kalasen eftersom man var så mätt efter julfirandet, säger Britta Holm, ordförande i hembygdsföreningen.

Julsånger
I ett av rummen är det allsång med julsånger, ledd av Hoburgsprästen Inger Ekvall på cittra, med kantorn Liv Stenström på dragspel och Andreas Marmbrandt på gitarr.
Vardagsstugan är tidstroget inredd och målad, och upplyst av levande ljus och sprakande brasor. För dagen bågnar huset av gäster som kommit för att dricka kaffe och träffa vänner och bekanta.
Pirjo Seppänen och Bo Svensson bor till vardags i Sundbyberg och har ett 1700-talshus i Endre. Det är tredje gången de kommer till helgmillumskaffet och det har blivit en tradition för dem.
- Helgmillum är jättetrevligt. Jag tycker att det är så mycket Gotland över det. Och så har de så goda kakor, säger Pirjo Seppänen.

Författarbesök
Stefan Haase och Göran Ström var på plats för att signera sin bok "Gotländska rum".
- Det är roligt att träffa folk och få synpunkter på boken. Vi var här på kaffikalas med den förra boken och pratade med folk, och då fick vi idéer som ledde till den här boken, säger Stefan Haase.
Hoburgs hembygdsförening planerar att i maj ge ut en bok inspirerad av det stora kaffekalaset, med historik kring Bottarvegården och Storsudret och recept på de kakor som serveras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!