GT publicerade nyligen en artikelserie om klimatet och havsnivåhöjning. Samtidigt kommer rapporter från fastlandet om att försäkringsbolag börjar säga nej till att försäkra med hänvisning till klimatrisker.
Länsförsäkringar rekommenderar redan sina regionala bolag att inte teckna avtal gällande nybyggnation i klimatkänsliga områden – även om bygglov har beviljats.
Lokalt på Gotland har detta inte applicerats. Åtminstone inte än.
– Frågan har inte varit aktualiserad än. Men det finns anledning att vara vaksam på den långsiktiga utvecklingen. Klimatrisken måste hanteras precis som andra risker och om den ökar måste vi också omvärdera den, säger Länsförsäkringar Gotlands skadechef Martin Sjöli.
Även hos försäkringsbolaget If finns en oro kring att klimatrelaterade skador ska bli så vanliga – och dyra – att bolaget tvingas tänka om.
Jessica Källman, pressansvarig på If, erbjuder en intressant utblick som kanske säger något om framtiden:
– Att svenska konsumenter erbjuds ett omfattande försäkringsskydd mot klimatrelaterade skador är egentligen relativt unikt, ur ett internationellt perspektiv. I till exempel Storbritannien är det inte längre möjligt att teckna en försäkring för vissa fastigheter i översvämningsdrabbade områden. Och på flera platser i Kalifornien är det nästan ingen som vill försäkra egendom mot bränder, eftersom risken för skogsbränder är så överhängande. Alternativt blir försäkringen så dyr att nästan ingen har råd, berättar hon.
Dessutom kan det vara så att klimatförändringarna redan har "smugit sig in" när bolagen sätter premienivåerna. Får du allt oftare översvämning hamnar du eventuellt på en högre risknivå – oavsett om detta kopplas till klimathotet eller inte.
Så här svarar till exempel Folksam på GT:s frågor:
– Vi ser löpande över vår prissättning av försäkringarna och tar därmed hänsyn till ökande eller minskande skadekostnader. Detta gäller oavsett om det är brandskador, läckageskador eller skador som är relaterade till natur eller klimat, säger hållbarhetschef Karin Stenmar.
Försäkringsbolagen följer klimatutvecklingen med oro. Och visst märker kunderna av detta också.
– På samma sätt som vi ger råd för att förebygga andra skador så uppdaterar vi också kunderna gällande klimatrelaterade skador, säger Länsförsäkringar Gotlands hållbarhetschef Kerstin Nyberg.