Diplomat och ex-talman: "Jag vill betala skatt här"

Eva Zetterberg, tidigare ledande politiker och ambassadör, vill kunna deltidsskriva sig på ön. Och hon är inte ensam. Men det krävs en lagändring.

Eva Zetterberg utanför "deltidshuset" i Garda.

Eva Zetterberg utanför "deltidshuset" i Garda.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-09-16 07:41

Frågan om hur deltidsgotlänningar bör bidra till Gotland, bland annat med skattemedel, har varit en het potatis sedan länge.

Men den känns särskilt het just nu, med tanke på att många inom gruppen spenderar allt mer tid på ön – inte minst sedan coronan kom.

– Min make bor här året om och även jag är i Garda mer och mer. I år har jag bott här på heltid sedan i mars, berättar Eva Zetterberg.

Därför vill hon också bidra till öns skatteintäkter.

– Jag är lika mycket gotlänning som stockholmare, det känns konstigt att ses som sommargäst eller turist, säger hon.

En given fråga är naturligtvis varför hon inte bara skriver sig på Gotland – den frågan får hon också ofta. Men det är inte alltid så enkelt.

Eva Zetterberg har varit bland annat diplomat samt andre vice talman i riksdagen och en del engagemang finns kvar.

– Jag har uppdrag i Stockholms stad och församling som kräver att jag är folkbokförd där.

Hon skulle därför vilja Gotlandsskriva sig på deltid. Något som inte är möjligt i dag.

– Nej, det måste bli ändringar i skattelagstiftningen. Men det går ju att göra, det är ingen grundlag precis. Numera går det att ha två nationaliteter utan problem, varför går det inte att vara både gotlänning och fastlänning? Det är ju vanligt att man känner att man tillhör mer än en plats. Det här borde de gotländska riksdagsledamöterna ta tag i, anser Eva Zetterberg.

Gällande Centerpartiets Lars Thomsson anser han sig redan vara på den bollen.

– Jag skrev en motion till centerstämman på detta tema 2019, så jag driver frågan. Jag undersöker nu om någon annan i centergruppen har skrivit en sådan motion som jag kan slå följe med, berättar han.

Även Lars Thomsson ser stora fördelar med den föreslagna lagändringen:

– Det är väldigt förlegat att bara gå efter folkbokföringsplats i dessa tider, när en stor del av befolkningen har två hem i praktiken. Ett system med dubbel bokföringsort skulle med all sannolikhet vara positivt för Gotland.

Men det blir inget samarbete mellan gotlänningarna i riksdagen denna gång. Hanna Westerén (S) ogillar förslaget:

– Vi socialdemokrater tror inte att det som Eva Zetterberg förordar är en god lösning. Vi är dock medvetna om problemet och arbetar för att hitta en modell som tar bättre hänsyn till kommuner med stor säsongsvariation, säger hon.

Eva Zetterberg utanför "deltidshuset" i Garda.
Eva Zetterberg utanför "deltidshuset" i Garda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!