Diskussion i Slite kring mat och måltidspolicyn
- Hur erbjuder vi på bästa sätt nylagad, varm, god och näringsriktig mat i trevlig måltidsmiljö?Gotlands kommun både ställer frågan och antar utmaningen att svara. Beslut fattas i sommar.
Dialog. Tommy Wahlgren och Eva Nypelius höll dialog om kommunal mat och måltider i Slite.
Foto: Mats Hemlin
- Varmhållen mat som körs ut är inte aktuellt och behöver vi inte diskutera. Maten som serveras i kommunen ska vara god, varm och vällagad, konstaterade Tommy Wahlgren som ledde mötet.
Det handlar om mat och måltidspolicy för maten som serveras av kommunen till barn, elever, sjuka, äldre och övriga matgäster i kommunens boende.
- Vi serverar 11 250 luncher som i dag tillagas i 31 olika kök och som körs ut varmhållen till 222 ställen där de serveras runt om på ön.
Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande berättade om inventeringen som gjorts och ett måltidsläge där kommunen inte svarar upp till livsmedelsverkets rekommendationer.
- En måltidspolicy är ute på remiss till i juni. Det är bara ett förslag och inga beslut är fattade. Även om ekonomin styr så vill vi ha en dialog innan beslut fattas, sade kommunstyrelsens ordförande.
Lisa Stark, kommunens folkhälsostrateg, klargjorde och utvecklade begreppet "Den goda måltiden" som är vägledande i kommunens måltidspolicy.
- Begreppet sammanfattas i 15 punkter, bland dem tilltalande, hälsosam, miljövänlig, energieffektiv, bidragande till en hållbar utveckling, klimatvänlig och trivsam miljö.
Med tjänstemannaperspektiv serverade försörjningschefen Bo Magnusson den måltidsutredning han tagit fram tillsammans med Freddy Sirland som ansvarar för måltidsförsörjning i kommunen.
- Gotlands kommun uppfyller inte, och är inte ens i närheten, av förslaget till måltidspolicy. Exempelvis är det inte okej med varmhållen mat och att det kan ta tre timmar och 30 minuter från tillagning till servering, slog han fast.
Frågor och svar
Av två alternativ förordas systemet med kyld mat. Enligt förslaget ska modellen införas successivt med början på norra Gotland och i Roma med produktion av maten i Solklintsköket.
- Maten tillagas och kyls i produktionsköket och den kylda maten körs sedan dit den ska ätas. Där den serveras värms den samtidigt som sallad görs i ordning och tillbehör som potatis, pasta eller ris kokas, förklarar Bo Magnusson.
På sikt ser han möjlighet till ett andra produktionskök i Hemse varifrån den kylda maten ska kunna serveras runt hela södra Gotland och i Visby.
Från Fårösund transporterade en extrainsatt buss engagerade för att få ha köket kvar i Fårösund. Maten i skolan och på Stuxgården/Havsgläntan är en angelägenhet för många. På förskolan Sjöliljan hade föräldrarna samlat sig kring frågor i en skrivelse som Anki Bohman lämnade över tillmötet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!