Inför mötet i Östergarns bygdegård hade 74 stolar ställts fram till förväntade åhörare, och fler än så kom väl till pass när invånare från de östligare socknarna på Gotland - Gammelgarn, Östergarn, Kräklingbo, Ala, Anga och Ardre, samt en handfull från Norrlanda - samlades i går kväll.
Ny strategi
Länsstyrelsen har, måhända vis av erfarenhet från Storsudret, valt en ny strategi:
- Vi bjuder in de boende i god tid, innan vi går till beslut. På Storsudret blev det i princip tvärtom, medger länsstyrelsens Peter Landegren.
För Östergarns del beräknas inte den fördjupade översiktsplanen vara klar förrän 2012.
Mingelmöte
Länsstyrelsens representanter hade delat upp sig i olika områden, som vattendrag, naturreservat, betesmarker, fornlämningar, kulturmiljö, med mera, och de gästande östergänningarna fick mingla omkring och diskutera sina funderingar.
En av deltagarna, Stig Hellgren boende i Östergarn, passade på att fråga ut så många av länsstyrelserepresentanterna som möjligt.
- Ja, den här typen av möte är bra; det ger ju i alla fall diskussion kring frågorna - och det är bra tacksamt att de bjuder in folk innan de ska besluta, resonerar Stig Hellgren och skrattar.
- Men det finns otroligt mycket skyddade områden redan. Det är strandskydd, naturreservat, riksintressen... det borde räcka snart, tycker han.
Handlar om utveckling
Amy och Ragnar Öberg, boende vid Baju fiskeläge, fanns också på plats och förhörde sig bland annat om reglerna för infiltrationsbäddar, medan Mats Jansson, Tillväxt Gotland, minglade runt och lyssnade på det mesta.
- Det här handlar också om utveckling, konstaterade han.
Ingen uttalad oro
Inte helt oväntat var det just strandskyddet som väckte mest debatt. Däremot handlade diskussionerna inte om att strandskyddet skulle vara ett hot mot utvecklingen, vilket debatten på Storsudret gjorde gällande.
- Nej, någon uttalad sådan oro fanns inte, konstaterar Magnus Martinsson, som från länsstyrelsens sida stod för svaren kring just strandskydd.
Det som oroade många var i stället ökad trafik med terrängfordon eller husbilar inom strandskyddat område. Även naturreservatsbildning och regler för sådan väckte många frågor.
Fårö nästa
Länsstyrelsen har nu för avsikt att låta den här formen bli den rådande för det kommande arbetet med den fördjupade översiktsplanen, som ska vara gjord för hela Gotland 2014.
Närmast på tur är det Fårö som hamnar under lupp.