Diskussionen om Sandön kan bli het
När förslaget till remissen om översynen av Gotska Sandön behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag blir det med stor sannolikhet diskussion.Remissen gäller länsstyrelsens förslag, som bekant handlar om att dra in bemanningen på Sandön under stora delar av året. Endast under sommaren föreslås bemanning där.
När kommunstyrelsens arbetsutskott samlas på tisdag skall ledamöterna ta ställning till ledningskontorets förslag till yttrande i ämnet. I förslaget till yttrande anser ledningskontoret att kommunen inte har något att erinra mot länsstyrelsens förslag men uttalar att det ur ett säkerhetsperspektiv är önskvärt att Gotska Sandön kan hållas bemannad så stor del av året som möjligt. Det framhålls också att kommunens räddningstjänst mot betalning kan vara behjälplig med helikoptertransporter.
- Diskussionen kan bli intensiv på tisdag, säger kommunalrådet Sonia Landin (s), som även är första vice ordförande i kommunstyrelsen.
Lundgren på semester
Jan Lundgren, som är på semester, deltar inte på tisdag. Han sa till GT förra veckan att han tycker det verkar vågat att lämna Gotska Sandön utan bemanning, att frågan var uppe för många år sedan och att han då lyckades argumentera för fortsatt bemanning och den gången beslutade regeringen att behålla året-runt-bemanning där.
Jan Lundgren hoppades att det skulle bli så även den här gången.
Enligt Sonia Landin har ledningskontoret i sitt förslag gjort bedömningen att Gotlands kommun inte har verksamhet på ön och därmed heller inte ansvar för den.
Politisk bedömning
- Det låter lite grann som att vi inte skall blanda oss i, säger hon. Ledningskontoret ger sina synpunkter. Vi skall göra en politisk bedömning och kan ändra eller skärpa till förslaget.
Kommunstyrelsens andra vice ordförande Eva Nypelius (c) uttalade sig för fortsatt tillsyn året runt.
- Det jag känner är att det är konstigt Sandön skall lämnas utan bemanningåret runt, bland annat ur säkerhetssynpunkt, säger hon inför tisdagens sammanträde. Även om mycket där automatiseras så måste viss beredskap upprätthållas hela året.
Hon framhåller att tillsynspersonalen, som har stor kännedom om ön, bör finnas där hela året.
- Det finns inga besparingar att göra genom att dra in tillsynen, säger hon. Jag hoppas det blir diskussion på tisdag.
Eva Nypelius påpekar att även kommunens räddningstjänst sagt att ur säkerhetssynpunkt bör Sandön vara bemannad året runt.
Det är miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet som givit Gotlands kommun tillfälle att lämna synpunkter på länsstyrelsens förslag till framtida utförande och finansiering av verksamheten på Gotska Sandön. Översynen är beslutad av regeringen som bland annat angav av förslaget skulle behandla behovet av året-runt-bemanning, samt kostnader, finansiering och finansieringsansvar. Det är länsstyrelsen här som förvaltar ön, som ägs av Naturvårdsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!