Distans oroar högstadieläraren: "Ett svek mot eleverna"

På tisdagen började öns två största högstadieskolor med distansundervisning. En åtgärd som kan få allvarliga följder på sikt, menar en av de berörda lärarna.

Simon Nilsson, lärare på Södervärnsskolan, är kritisk till regionens snabba beslut om distansundervisning på högstadieskolan. Han säger att de allra flesta kommer att hinna med mindre än tidigare, något som kan få stora följder på sikt.

Simon Nilsson, lärare på Södervärnsskolan, är kritisk till regionens snabba beslut om distansundervisning på högstadieskolan. Han säger att de allra flesta kommer att hinna med mindre än tidigare, något som kan få stora följder på sikt.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2021-01-13 08:02

Beslutet, som gäller åttorna och niorna på Solberga och Södervärn, togs så sent som i fredags, dagen efter regeringens besked om möjligheten som tidigare bara gällt gymnasieskolan.

Läraren Simon Nilsson undervisar i samhällskunskap och geografi på Södervärnsskolan. Han uttrycker stark oro för hur en längre period av distansundervisning kan komma att påverka så pass unga elever.

– Det känns som ett svek mot eleverna. Alla klarar inte det här med distansundervisning lika bra och många kommer att få problem, säger han.

Syftet med beslutet är att minska trängsel. I en förlängning vill man undvika smittspridning – något som i dagsläget inte finns på de gotländska högstadieskolorna. 

– Jag har full förståelse för att man vill minska en smittspridning. Samtidigt undrar jag hur stor skillnad distansundervisning på deltid i vissa av öns högstadieskolor kan göra. Åtgärderna borde värderas i förhållande till vilka konsekvenser de kan få för eleverna och deras kunskapsinlärning och välmående, säger Simon Nilsson.

Enligt regionen kommer elever som behöver särskilt stöd i någon form att ges möjlighet att vara på skolan. Men Simon Nilsson tror att en stor del av dem som sitter hemma riskerar att påverkas negativt, särskilt den relativt stora grupp elever som inte har någon större studiemotivation eller eget driv.

– Det handlar om flera elever i varje klass. Man kanske ger mer instruktioner och följer upp några extra varv under en lektion. 

– Det blir väldigt mycket svårare att exempelvis nå fram till en elev om man sitter bakom varsin en skärm. Det är den här sociala delen av att träffas i ett klassrum som är så viktigt i de lägena.

Oron riktar sig till samtliga elever och deras kunskapsinlärning. Simon Nilsson säger att de allra flesta kommer att hinna med mindre än tidigare. 

– Många sitter hemma själva och det finns många distraktioner. Det är lätt att man börja hålla på med mobilen, kanske startar ett dataspel – och skjuter på skolarbetet. Den som tror att en 14-15-åring försöker maximera sin skoldag, eller vet hur de ska göra det, är naiv. Så ser verkligheten inte ut.

Regionens utbildningsdirektör Torsten Flemming säger att fredagens beslut föregåtts av en dialog med samtliga rektorer som haft en avgörande roll för hur de vill göra med sin skola.

– Det är de, som har lokalkännedom, som vet om man provat andra möjligheteter att undvika trängsel på skolan, skriver han i ett mejl till GT.

Södervärnsskolans rektor Cecilia Tofftén ger en snabb kommentar kring distansundervisningen, som hon i övrigt inte vill kommentera:

– Det här gör vi inte för att vi vill det eller för att vi tror att det är det bästa för eleverna. Men vi är i ett läge där risken är stor för smittspridning och vi känner att vi gjort allt det vi kan för att minska den. I övrigt får jag hänvisa till Torsten Flemming eftersom det är hans beslut, säger hon.

I nuläget finns det inget som talar för att fler skolor skulle gå över till distansundervisning, enligt Torsten Flemming som väntas komma med ett nytt besked senast 24 januari.

Läraren Simon Nilsson tror att det kommer att bli en förlängning av distansundervisningen för högstadieeleverna, efter de här första två veckorna.

– Det klart att de flesta elever klarar någon enstaka vecka av distansarbete, men den här åtgärden riskerar att bli längre och det gör mig orolig för eleverna, säger han.

Hemma växelvis

Regionens beslut från 8 januari är taget utifrån regeringens besked om att möjliggöra för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet. På Gotland kommer den att bedrivas växelvis för årskurs 8 och 9 på Solbergaskolan och på Södervärnsskolan. Årskurs 9 börjar vecka 2 och årskurs 8 vecka 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!