Under en digital pressträff på torsdagseftermiddagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regeringen fattat beslut om en förordningsändring. I praktiken innebär det att landets skolor får en utvidgad möjlighet att införa fjärr- eller distansundervisning. Detta i syfte att minska trängsel – och i förlängningen, smittspridning.
Men det är upp till skolornas huvudmän att avgöra om möjligheten ska utnyttjas eller inte.
Jörgen Norström, Region Gotlands grundskolechef, säger att det ännu är för tidigt att uttala sig om hur förordningsändringen kommer att påverka Gotland.
– Vi har att ta hänsyn till en mängd parametrar innan det kan fattas något beslut. Det här är ett verktyg vi kan ta till för att minska trängsel, och vad gäller trängsel har skolorna på ön helt olika förutsättningar. Det kan därför bli så att vissa skolor inför fjärr- eller distansundervisning, andra inte. För att få klarhet i vilka behov som finns kommer vi att inleda en dialog med rektorerna och facket, säger han.
Enligt grundskolechefen kommer dessa möten att hållas under fredagen. Bland "parametrarna" som ska diskuteras finns skolskjutsen och skolmaten. För även om lektionerna flyttar ut på nätet har skolorna en skyldighet att erbjuda eleverna skolmåltider.
Förordningsändringen börjar gälla på måndag. Om distansundervisning är något skolorna efterfrågar kan det gå snabbt från förslag till beslut, menar Jörgen Norström.
Ur förvaltningens synpunkt, var det ett efterlängtat besked från regeringen?
– Det är inget vi lobbat för eller så, men visst kan det vara bra att möjligheten finns. Sedan får man komma ihåg att det här inte föranleds av att det skulle finnas omfattande smittspridning i alla landets skolor. Man ska också komma ihåg att lärande sker i ett sammanhang, och att distansundervisning under en längre tidsperiod inte är att föredra.
Distans- och fjärrundervisning har tidigare förekommit i begränsad omfattning på bland annat Solberga- och Solklintskolan.
– Jag har inte hunnit prata närmare med Solbergas rektor, men mitt intryck är att det fungerat förhållandevis bra där, även om det bästa alltid är att eleverna är på plats i skolan. Det finns även goda erfarenheter av gymnasielösningen: Det vill säga att man växlar, så att vissa årskurser är hemma vissa dagar, säger Jörgen Norström.