Distansundervisning hotar eleverna igen

Gymnasieeleverna kan tvingas studera på distans även i höst. Smittrisken vid farlig trängsel på bussar är orsaken. ”Det här är ett jättebekymmer för oss”, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

 Gymnasieeleverna kan fr fortsätta plugga hemifrån i höst om man inte hittar ett sätt att lösa problemet med trängsel på bussarna.

Gymnasieeleverna kan fr fortsätta plugga hemifrån i höst om man inte hittar ett sätt att lösa problemet med trängsel på bussarna.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2020-07-17 06:09

När skolorna öppnar igen ökar resandet kraftigt med kollektivtrafiken. Smittrisken innebär ingen större fara för eleverna men äldre resenärer kan bli allvarligt sjuka. Därför har antalet resenärer begränsats på bussar.

Gotland är ett av de områden där risken för trängsel i kollektivtrafiken är uppenbar när skolorna börjar den 18 augusti. För att minska smittrisken får man bara fylla bussarna till två tredjedelar. 

– Då kommer inte alla gymnasieeleverna att få åka med bussen, säger Torsten Flemming och ger som exempel att eleverna som bor långt från skolan som i Burgsvik får plats medan bussen mot slutet av sträckan är fylld och måste åka förbi dem som står och väntar i Väte och Vall.  

På fyra veckor måste skolan nu försöka hitta en lösning tillsammans med tekniskförvaltningen som har ansvaret för kollektivtrafiken. 

– För Gotlands del finns inga fler bussar att sätta in som man kan göra i andra kommuner, säger Torsten Flemming. 

Han räknar upp andra lösningar som kan bli aktuella och som kräver mer eller mindre avancerade och kostsamma insatser. Att starta skoldagen för gymnasieeleverna några timmar senare är ett alternativ.

– Då skulle grundskolebussarna kunna köra en vända till för att hämta gymnasieeleverna. Men det är ingen bra lösning för vare sig elever eller lärare och skulle innebära ett omfattande arbete med att lägga om schemat. 

Konsekvensen skulle också bli att regionen måste göra en ny beställning av busstrafik.

– Jag kan tänka mig att det medför en rejäl extra kostnad som vi inte har råd med och jag tror inte att staten har tänkt att gå in och kompensera en sådan lösning. 

Regionen har ingen skyldighet att garantera skolskjuts för gymnasieeleverna. De åker gratis med bussiga kortet i mån av plats. 

– Det är inte vårt ansvar att lösa hur gymnasieeleverna åker till skolan men samtidigt blir det så nu med coronapandemin. 

Självskjuts mot ersättning är ytterligare ett alternativ men troligen inget som löser situationen. 

Distansundervisning varannan dag eller att de som går första året får närundervisning i skolan medan de högre klasserna får fortsätta plugga på distans, är en annan möjlighet.

- Det här är ett jättebekymmer och det är bråttom att lösa det till skolstart, säger Torsten Flemming som nu tvingas kalla in folk som har semester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!