Undervisning på distans i största högstadieskolorna

Från och med tisdag gäller distansundervisning för Solbergaskolan och Södervärnsskolan, årskurs åtta och nio alternerar att vara hemma. ”I övriga högstadieskolor gäller fortsatt undervisning i skolan” säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör.

Solbergaskolan.

Solbergaskolan.

Foto: Rolf Jönsson/Arkiv

Gotland2021-01-08 16:27

På torsdagen öppnade regeringen för att högstadieskolor ska kunna bedriva distansundervisning från och med måndagen den 11 januari.

Syftet är att minska trängseln i skolan och därmed i förlängningen minska spridningen av coronaviruset.

På fredagen beslutades alltså att Solbergaskolan och Södervärnsskolan inför studier på distans med digitala hjälpmedel, i första hand endast två veckor, från och med tisdag till 24 januari.

Detta beslut kan komma att omprövas och förlängas efter hand.

Torsten Flemming är utbildningsdirektör inom Region Gotland:

– Övriga högstadieskolor på Gotland gäller fortsatt utbildning på plats, men Solberga och Södervärn är de största skolorna som därmed har mest trängsel i allmänna utrymmen, säger han.

Dessa skolor har gjort vad de kunnat vad gäller schemajusteringar och ommöbleringar, men när möjlighet till distansstudier gavs tar man nu denna väg som ett led i minskad smittspridning.

Under fredagen hölls en extra samverkan med skolans fackliga organisationer samt diskussioner med samtliga rektorer på Gotland.

Med sig hade man också erfarenheter från gymnasieskolan som ju under en längre tid praktiserat distansstudier.

För Solbergas och Södervärns åttor och nior gäller att måndagen inleds med halv studiedag, eleverna kommer som vanliga till skolan på morgonen men går hem vid lunch.

Från och med tisdag gäller undervisning på distans för halva styrkan åt gången. Nästa vecka (vecka 2) går åttorna i skolan medan niorna stannar hemma.

Veckan därpå görs tvärt om, då stannar åttorna hemma. Årskurs sju på dessa skolor berörs inte av distansstudier.

På övriga högstadieskolor på Gotland fortsätter undervisningen i skolan. Dock med vissa justeringar, de resor som vanligtvis görs under skoltid för vissa speciallektioner ställs in, dessa lektioner hålls istället digitalt.

Beslutet föranleds inte av att det pågår smittspridning i Gotlands, eller för den delen Sveriges, högstadieskolor.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) sade så här efter beslutet att bedriva fjärrundervisning:

– Det bästa är om skolorna kan vara öppna. Dock är läget fortsatt allvarligt, detta är ytterligare ett verktyg för att hindra smittspridningen.

Distansundervisningen innebär inte att skolan kan frångå skyldigheten att erbjuda, som det heter, ”näringsriktiga skolmåltider”. Mat blir det, men på vilket sätt är för närvarande inte helt klart.

– Ambitionen är att elever inte ska behöva hämta varm lunch och inte äta i matsal. Då är det kyld/fryst mat som är inriktningen. Vi jobbar med det just nu, lösning presenteras så snart som möjligt. Måltidsorganisationen är fantastiskt lösningsorienterade, säger Torsten Flemming på fredagskvällen.

De elever som behöver särskilt stöd i någon form kommer att ges möjlighet att vara på skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!