Djurplågerimålet läggs ned
Förundersökningen kring en för djurplågeri misstänkt Hemseman har lagts ner. Mannen har i förhör hävdat att han hade överlämnat skötseln av de djur som i juli hittades svårt medtagna till en annan man. Denne hävdar å sin sida att någon överenskommelse inte gjorts. Att det handlar om vanskötsel är fullständigt uppenbart, men ord står mot ord och brott kan ej styrkas, konstaterar kammaråklagare Susanne Wihlborg.Länsrätten överväger däremot fortfarande att utfärda djurförbud för Hemsemannen.
Den man som troddes äga djuren gick dock inte att få tag på förrän den 18 september, då han delgavs misstanke om djurplågeri.
Mannen erkände att djuren var hans men uppgav att han under den aktuella perioden överlämnat ansvaret för dem till en annan man, som skulle ge dem mat och vatten i husvagnen.
Den mannen hördes också och sade att någon överenskommelse inte gjorts. Ord ställdes alltså mot ord.
I veckan beslöt kammaråklagare Susanne Wihlborg att lägga ner förundersökningen: brott kunde ej styrkas.
Det var inget roligt beslut att fatta. Att det är ett brott är fullständigt uppenbart, dessutom ett ganska grovt brott, men jag måste bevisa vem som är skyldig. I den här situationen kan jag inte göra det.
En djurägare är alltså inte per automatik rättsligt ansvarig om djur vanvårdats.
Skulle nya uppgifter komma fram kan förundersökningen återupptas. Preskriptionstiden är två år.
<span class=MR>Kan få djurförbud</span>
Den 31 juli fastställde länsstyrelsen att polisen gjort rätt som omhändertog djuren, som fråntogs mannen och nu har sålts vidare. I ett brev till mannen skrev man att "Med anledning av det inträffade [...] överväger länsstyrelsen att Ni inte längre får äga eller ha hand om djur".
Mannen invänder inte mot det permanentade omhändertagandet men motsätter sig ett eventuellt djurförbud. Ärendet ligger nu hos länsrätten.
Till rätten skriver mannen: "Jag har alltid skött och sett till mina små vänner på bästa sätt." Han ber också om att få komplettera ärendet, vilket han har tre veckor på sig att göra från den dag polis delgav honom länsstyrelsens meddelande daterat 29 september.
Att polisen inte kunnat styrka brott väger lätt i sammanhanget, enligt länsjurist Lena Johansson.
Det är inte samma sak som att man inte är olämplig. Vi gör en lämplighetsbedömning utifrån det faktum att vi omhändertagit hans djur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!