– Man ska inte förvara dem i bilen när det riskerar att bli mer än 25 grader och det riskerar man rätt ofta de här sommardagarna, säger Julia Buskas som är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.
Hon var med på den senaste kontrollen på en av färjorna i slutet av juni och på bildäck uppmättes ungefär 20 till 24 plusgrader. Trots den höga värmen var det fyra djur som satt i bilar utan tillräcklig ventilation, varav två av dem inte hade några nervevade rutor. Två hundar och en katt visade tecken på stress och fick hållas under observation.
– Även om det inte blir 25 grader kan de påverkas och få värmeslag vid lägre grader med dålig ventilation. Det kan få allvarliga konsekvenser som död och det är jätteallvarligt även om värmestressen inte leder till död. Eftersom katter och hundar inte kan svettas påverkas de. Det blir som en bastu att sitta instängd i en bil i tre timmar, utan att kunna ta hand om överskottsvärmen, säger Julia Buskas.
Länsstyrelsen gör kontroller varje år, men efter uppgifter om att en hund hade omkommit i samband med överfarten på bildäck, tidigarelades årets sommarkontroll. Senast som myndigheten fick liknande uppgifter var 2014. Då gjordes det en stor tillsyn som visade flera brister i djurskyddet. Länsstyrelsen har inte fått fastställt om hundarna dog på grund av värmestress, men tar djurskyddsproblemet på bildäck på stort allvar.
– Det är samma brister varje gång som vi gör tillsyn, säger Julia Buskas.
De vanligaste bristerna handlar om höga temperaturer på bildäck, snålt nedvevade rutor och otillräcklig tillsyn av djurägarna.
– Det kanske är en tredjedel av dem som inte går ner i halvtid, säger hon och påpekar att det är djurägarna som har det yttersta ansvaret under transporten.
Enligt djurskyddslagen måste alla djur ha tillsyn minst varannan timme under transporter och på Destination Gotlands färjor finns det möjlighet att gå ner till bildäck efter ungefär halva resan, något som har ropats ut i högtalarna sedan incidenten och tillsynen 2014. Passagerare tillfrågas även vid incheckningen om de har djur med sig och blir då anvisade en speciell plats på bildäck och får ett kort att sätta i vindrutan. Ändå har det inte skett någon förbättring. Nu tar rederiet del av Länsstyrelsens informationsblad, för att dela ut till dem som har djur i bilen.
– Vi ser kontinuerligt över alla tänkbara rutiner, för tillfället jobbar vi hårt för att informera passagerarna när de checkar in, säger Destination Gotlands vd Marcus Risberg.
Länsstyrelsens slutsatser från den senaste tillsynen är även att billarmen fortfarande är ett stort djurskyddsproblem trots rederiets informationsinsatser med skyltar på bildäck och sms till resenärer om att stänga av sina billarm. I senaste tillsynsrapporten från 30 juni står det att ett 20-tal larm tjöt i mitten av bildäck på morgonen och ett 15-tal larm i fören vid lunchtid.
– Billarmen är ett stort problem. Djuren sitter inne i en varm bil med larm så att det tjuter 68 decibel inne i bilen, som det gjorde den senaste gången, säger Julia Buskas.
Destination Gotland tänker höja informationsinsatserna men kan enligt vd Marcus Risberg inte göra så mycket mer här och nu.
– På lång sikt kanske vi kan överväga att eventuellt ha mer kapacitet för husdjur och husdjursägare ombord, säger han.