Döda fåglar får inte läggas i hushållssoporna
Enstaka döda fåglar får inte läggas i de vanliga hushållssoporna. Att gräva ner dem är ett sätt. Ett annat är att lämna dem till kommunens återvinningscentraler i Visby, Slite och Hemse.
Visserligen är det vanligt att fåglar dör vid denna tid på året. Bland småfåglar uppges dödligheten kunna vara så stor som 75 procent under vintern. Näringsbrist kan vara en orsak.
Den som hittar enstaka döda fåglar rekommenderas att i första hand gräva ner dem.
Går inte det, erbjuder Gotlands kommun allmänheten att lämna in dem på någon av de tre återvinningscentralerna på ön.
Döda fåglar som lämnas in ska vara förpackade i dubbla platskassar eller bärsäckar när de lämnas vid återvinningscentralerna. Där finns speciella tättslutande kärl som fåglarna sedan ska läggas i.
Ligga kvar
Enligt Jordbruksverkets rekommendationer bör den som finner enstaka döda fåglar i första hand låta fågeln ligga kvar utan att röra vid den. Den som vill flytta på en död fågel bör använda handskar eller på annat sätt undvika direktkontakt med fågeln, och därefter tvätta händerna med noggrannhet.
- Undvik att röra vid sjuka eller döda fåglar. Allmänheten löper då liten risk att smittas av fågelinfluensan via vilda fåglar. Den som finner en ansamling av döda fåglar bör undvika kontakt med fåglarna och kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt, lyder rådet från Jordbruksverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!