Dödshoten mot reporter gav böter

Gotlands Tingsrätt dömde i går den travtränare som hotat GT:s travreporter Simon Röcklinger till 60 dagsböter. Därmed gav tingsrätten en klar men tydlig signal att hot mot journalister inte accepteras i vårt samhälle.

Foto:

Gotland2008-03-06 08:31
Jag har under min numera ganska långa yrkeskarriär aldrig varit med om att ett hot mot en journalist lett fram till åtal.
Men igår satt jag där i sal två i tingsrätten för att höra åklagaren mot travtränaren, som driver en rörelse på amatörnivå.
På ena sidan i den lilla salen satt den åtalade travtränaren tillsammans med sin advokat Bengt Loquist. På andra sidan GT:s Simon Röcklinger tillsammans med åklagare Mats Wihlborg.
Målet är principiellt viktigt.
Det handlar om en travtränare som hotat en reporter på Gotlands Tidningar för något han skrivit i tidningen.
Som olaga hot är det här ett vanligt mål i Gotlands tingsrätt. Men eftersom det handlar om ett hot mot en journalist blir det speciellt.
Bakgrunden är att Simon Röcklinger i somras blev hotad av travtränaren på en privat fest.
Travtränaren hotade Röcklinger till döden om han fortsatte att skriva om honom i GT. Travtränaren förnekar att han har sagt att han ska ha använt ordet döda, däremot har han sagt att han ska passa sig.

Inget stöd
Travtränaren får dock inget stöd av de två vittnen som är kallade. Det ena vittnet, som kom till festen tillsammans med travtränaren, berättar att han har hört travtränaren hota Röcklinger med döden.
Det andra vittnet, som också var den person som ordnade festen, säger sig ha hört travtränaren vid två tillfällen säga att "skriver du något mer så slår jag ihjäl dig". Därefter gick vittnet emellan och bad travtränaren att sansa sig, vilket han också gjorde.
Simon Röcklinger, som kom sent till festen då han blev inringd av en kvinnlig bekant som var närvarande, tyckte att hela situationen var väldigt obehaglig. Han valde att strax efter händelsen ta sin bil och åka hem. Strax därefter lämnade också travtränaren festen.
Simon Röcklinger polisanmälde händelsen först efter fem dagar: "Jag ville ge travtränaren chansen att be om ursäkt. Men när den aldrig kom, trots att vi vid ett tillfälle hade ögonkontakt i ett stall på travet valde jag att polisanmäla eftersom jag tyckte att det var en otrevlig situation. Jag visste ju inte om han menade allvar eller inte."
Travtränaren sa bland annat så här i sitt försvarstal: "Jag var lite stöddig, men skriver man i en tidning måste man kunna tåla kritik. Från min sida var det här ett skämt. Jag tycker inte att jag var speciellt hotfull."
Både Simon Röcklinger och travtränaren uppträder lugnt och sansat under rättegången. Röcklingers historia är trovärdig, och han får också stöd av två vittnen, som inte känner Röcklinger närmare, däremot travtränaren.

Hårt språkbruk
Försvaret försöker få händelsen till att vara en jargong som man använder sig av inom travet. Även ett vittne påstår att det kan vara hård ordväxling på fester och att språkbruk av den här typen kan förekomma.
Åklagare Mats Wihlborg konstaterade i sin slutplädering att det är en bedrövlig kultur inom travet om detta språk är en jargong. Han säger också att Simon Röcklinger inte är en del av den kulturen, eftersom han normalt inte umgås i dessa kretsar.
Mats Wihlborg sa också att det var extra allvarligt att hota en journalist för att han utövat sin yrkesroll.

Ge och ta
Försvararen Bengt Loquist sa i sin plädering att om man skriver om en person måste man både kunna ge och ta. Advokat Loquist sa också att med en journalist kan man aldrig vara privat. Det borde Simon Röcklinger ha känt till.
Försvaret yrkade i först hand på att travtränaren skulle bli frikänd, i andra hand på ett lågt bötesbelopp. Åklagaren yrkade på ett bötesstraff.
Domstolen fastställde straffet till 60 dagsböter. Travtränaren ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.
Domstolen slog i sin dom fast att det var ett plötsligt angrepp på Simon Röcklingers yrkesroll, vilket var en viktig notering.
Det är ytterst ovanligt att hot mot journalister leder till rättegång.
För oss på GT är det fullkomligt självklart att vi polisanmäler alla eventuella hot.
Vårt uppdrag är att förmedla det som händer i vårt samhälle och vi viker inte undan för hot.
Och nu har Gotlands tingsrätt bestämt att hot mot en journalist straffas med böter.
Jag har valt att inte namnge travtränaren, eftersom brottet, även om det är principiellt viktigt, är att betrakta som ringa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om