"Dödsstöten för betodlingen"
Dödsstöten för Gotlands och Ölands betodlare kom i går när EU:s jordbruksministrar kom överens om hur den 38 år gamla regleringen av sockerproduktionen i EU ska förändras. Betodlarna på de båda öarna får 47,5 miljoner kronor ur en fond som kompensation.
- Det känns som om detta är slutet, sa Max Holmberg, Barlingbo. Vi har byggt upp vårt företag på betodlingen.
Efter tre dagars förhandlingar kom beskedet i går eftermiddag. Reformen innebär en prissänkning på 36 procent och flera åtgärder för att ge odlare stöd till omstrukturering.
Jordbruksministern Ann-Christin Nykvist är nöjd med beslutet. Hon menar att syftet, en väsentlig prissänkning av sockret, är uppnått och att odlarna kommer att kompenseras. Ett stöd motsvarande 64,2 procent av sänkningen ska betalas ut till odlarna under perioden.
Det var just en rad specialstöd som fick en majoritet av EU-länderna att säga ja till slut. Enligt AU-kommissionens jordbruksansvariga, Mariann Fischer Boel, kan en odlare som avvecklar i vissa fall få mer än 100 procents kompensation, enligt TT i går kväll.
Slutet nära
Otto von Arnold, ordförande i Sveriges betodlares centralföreningen tror att betodlingen på Öland och Gotland kommer att försvinna och att de cirka 300 odlarna där fått ett fett bud för att sluta.
Raoul och Max Holmberg i Barlingbo driver Holmbergs AB och har satsat på betodlingen under många år. De odlar själva 43 hektar och totalt har de skördat 350 hektar i år.
- Jag är inte så imponerad, säger Raoul Holmberg. Det är ingenting man jublar över precis. Kanske kan beslutet ge en tusenlapp per hektar men jag trodde att det skulle ske som direktutbetalning. Om vi nu skall söka ersättningen ur en fond förstår jag inte hur det kommer att bli. Men det handlar om en stor förlust för oss.
- Slutet är nära, säger hans bror Max. Nu får vi strukturera om företaget och hitta på något nytt och anpassa oss till det.
I går kväll var styrelsen i Gotlands betodlarförening samlade till ett krismöte.
- Vi är mycket besvikna, sa ordföranden i betodlarföreningen, Svante Runfeldt. Det här var inte alls det vi pratade med jordbruksministern om i fredags. Då handlade det om en utveckling av den gotländska sockerbetsodlingen. Men mycket hänger ännu i luften. Vi har för lite fakta för att ta några beslut eller göra några uttalanden i kväll.
Reformen som nu beslutats innebär i korthet:
En sänkning av det reglerade priset på socker med 36 procent. Prissänkningarna kommer att genomföras stegvis under fyra år.
Bilda fond
För att mildra konsekvenser för betodlarna läggs en kompensation på 64,2 procent av sänkningen som ett tillägg till regionens EU-stöd (gårdsstödet) eller direkt till de enskilda sockerodlarnas EU-stöd. Detta stöd får även odlare som går över till andra grödor.
En fond ska bildas som bekostas med avgifter på de europeiska sockerföretagens kvoter. Om ett bruk läggs ner under den fyraåriga reformperioden betalas ett stöd till företaget och minst 10 procent ska även gå till de odlare som drabbas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!